18 maanden cel geëist voor veroorzaken Aldi-brand

ALMERE • Wo 6 oktober 2021 | 12:27 • Woensdag 6 oktober 2021 | 12:27

De officier van justitie heeft woensdag 18 maanden cel geëist tegen de 35-jarige man die op 17 maart een deel van de Aldi in Almere Stad in de as zou hebben gelegd. De Almeerder heeft bekend dat hij een aansteker neerlegde op een paar broodkarren net buiten de winkel. Die vlogen daarna in brand.

Op camerabeelden van het winkelcentrum aan de Regisseurstraat is te zien dat de man voor de Aldi cocaïne gebruikt met een pijpje. De aansteker die hij gebruikt legt hij inderdaad op de broodkarren. De officier van justitie denkt dat de aansteker op dat moment nog aan was, want het duurde ruim een minuut voor de karren in brand vlogen.

De officier gelooft dat de verdachte geen brand wilde stichten, maar vindt hem toch strafbaar. "Hij had de aansteker opgevoerd, waardoor er een grotere vlam dan normaal ontstond. Daarmee nam hij een bewust risico." De advocaat van de man zegt dat de aansteker alleen op de hoogste stand was gezet. Ook vindt hij dat het niet is bewezen dat de aansteker de oorzaak is omdat het een minuut duurde voor de brand begon.

Zwaar verslaafd en zwakbegaafd
De verdachte was niet op de rechtszitting aanwezig. Hij zou zwaar verslaafd, zwakbegaafd en schizofreen zijn. De man kreeg al een paar keer een zogenoemde ISD-maatregel opgelegd, een gevangenisstraf voor daders die stelselmatig in de fout gaan. Behandelingen zijn volgens deskundigen niet echt mogelijk, gezien zijn problematiek.

De officier zag daarom geen andere optie dan een celstraf te eisen. De brand bij de Aldi duurde niet lang, maar was wel hevig. Mede door de enorme rookontwikkeling, is het winkelend publiek volgens de aanklager in levensgevaar geweest, ook al raakte er uiteindelijk niemand gewond. "Het winkelcentrum moest wel worden geëvacueerd. En er kwamen plafondplaten naar beneden vallen." De Action boven de Aldi liep flinke schade op door het vuur.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel