Onroerendezaakbelasting en toeristenbelasting verder omhoog in Zeewolde

ZEEWOLDE • Do 7 oktober 2021 | 16:29 • Donderdag 7 oktober 2021 | 16:29

De verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) en toeristenbelasting wordt verder doorgezet in Zeewolde. De ozb is een belasting die betaald wordt over de waarde van een huis of bedrijfspand. Het komende jaar zal deze stijgen met 12 procent. Dat blijkt uit de programmabegroting die donderdagochtend is gepresenteerd.

De onroerendezaakbelasting moet onder meer omhoog om het tekort op het sociaal domein te dichten. Het besluit om de belastingen te verhogen was vorig jaar al genomen en wordt in twee trappen gedaan. In totaal gaat de ozb in twee jaar met 25% omhoog. De toeristenbelasting voor recreatiewoningen gaat omhoog van €2,60 naar het landelijk gemiddelde van €2,98. Voor campingplaatsen blijft de toeristenbelasting hetzelfde.

De gemeente heeft een meevaller gehad op het gebied van woningbouw. In plaats van de geplande 115 woningen werden er het afgelopen jaar bijna 300 woningen gebouwd. Naast de gepresenteerde cijfers is er ook een aantal onzekerheden, of 'donkere wolken' zoals wethouder Wim van Es het noemt. "Er komt nog een herijking van het gemeentefonds aan. Voor de gemeente Zeewolde is de verwachting dat die niet positief zal uitvallen. Ook de structurele financiering van het sociaal domein vanuit het Rijk is nog niet bekend. Dat is ook een onzekere factor."

Verder is het nog niet duidelijk of er bijvoorbeeld extra uitgaven vanwege corona moeten worden gedaan of dat er kosten zijn door klimaatverandering. Mocht het datacenter er komen dan zou dat juist weer voor meer inkomsten zorgen.

Op 4 november wordt de programmabegroting besproken in de raad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel