De kraam verdwijnt mogelijk van de markt

LELYSTAD • Za 9 oktober 2021 | 16:49 • Zaterdag 9 oktober 2021 | 16:49

Het einde lijkt nabij voor de marktkramen op de warenmarkt bij de Agorahof in Lelystad. Dat komt onder andere doordat de gemeente Lelystad per 1 november stopt met een wekelijkse bijdrage van 400 euro, zegt Suzan Groenveld van kramenverhuurbedrijf Groenveld.

Groenveld levert en plaatst al tientallen jaren de kramen op de markt. Het bedrijf zegt al langere tijd verlies te lijden op dat werk. "De dinsdag - en de zaterdagmarkt is in de afgelopen jaren 200 kramen kleiner geworden", zegt Groenveld. Gesprekken met de gemeente Lelystad om tot een oplossing te komen, brachten geen soelaas. Groenveld bood naar eigen zeggen aan om het verstrekken en plaatsen van de kramen voorlopig te blijven doen zodat de gemeente kon zoeken naar een andere aanbieder. Groenveld liet de gemeente weten voor die periode wekelijks een factuur te sturen om het verlies te beperken. Volgens Groenveld heeft de gemeente Lelystad tot twee maal toe geprobeerd een ander verhuurbedrijf te vinden. "Maar die bedrijven hebben de gemeente laten weten dat zij het werk ook niet rendabel konden maken." Nu de gemeente heeft aangegeven te stoppen met de bijdrage, ziet Groenveld zich gedwongen te stoppen met de verhuur van de kramen.

De marktkooplieden die afhankelijk zijn van een marktkraam dreigen daar de dupe van te worden. Louis Winkler staat al jaren op de markt in Lelystad met onder meer fietsartikelen. Hij zegt per 1 november te stoppen met het werk op de markt. "Ik ben te oud om nog te investeren in een dure verkoopwagen. En ik zie het niet zitten om mijn waren dan maar zo op straat neer te leggen." Tegenover Winkler verkoopt Mitch Jansen hobbyartikelen en wenskaarten. "Ik zie het als een groot probleem. Zonder kraam moet ik zelf tafels en parasols mee gaan nemen. En als het dan slecht weer is en het waait hard, dan kan ik hier niet komen staan." Als de markt bij de Agorahof wegvalt, dan scheelt dat Jansen naar eigen zeggen 25 procent omzet.

Extra werk gaan doen
Suzan Groenveld zegt dat ze heeft geprobeerd om nog op een andere wijze een oplossing te vinden. Maar dat is mislukt. "We hebben voorgesteld om naast het leveren en plaatsen van kramen meer werkzaamheden te gaan verrichten", zegt Groenveld. "Mijn man is ook marktmeester. Daarmee hadden we het verlies misschien kunnen compenseren. Maar toen zei de gemeente dat ze daar al iemand voor in dienst hadden. Daar hebben we alle begrip voor. Maar een jaar later bleek dat er een vacature voor was en toen zijn we daar niet in betrokken."

'Dit is het enige uitje'
De klanten op de markt reageren verrast op het bericht dat de kramen mogelijk binnenkort verdwijnen. "Er zijn al veel winkels verdwenen", zegt een bezoeker. "Als de kramen ook nog eens verdwijnen dan zijn we dat beetje gezelligheid ook nog kwijt." Een mevrouw bij de kraam van Mitch Jansen reageert ontdaan. "Ik ben 95 jaar oud en ik kan bijna niets meer. Dit is nog mijn enige uitje: naar de markt om hier spulletjes te kopen waarmee ik zelf kaarten kan maken. Ik zal het heel erg missen."

De gemeente Lelystad laat weten te zoeken naar een oplossing. Volgens een woordvoerder inventariseert de gemeente om hoeveel marktkramen het gaat en of het probleem op meer markten in de gemeente speelt. Suzan Groenveld van het kramenverhuurbedrijf zegt open te staan voor een gesprek. "We zijn natuurlijk een commercieel bedrijf, maar we voelen ook een verantwoordelijkheid voor de markt. Het hoort bij de stad."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel