Eis in hoger beroep: jaar cel voor seks met leerlinge (15)

ALMERE • Di 12 oktober 2021 | 22:02 • Dinsdag 12 oktober 2021 | 22:02

Voor zijn seksuele relatie met een 15-jarige leerlinge is tegen een een oud-docent uit Almere in hoger beroep anderhalf jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De 51-jarige man gaf les aan het slachtoffer op een middelbare school in Almere. Het meisje zat in een moeilijke thuissituatie en was erg kwetsbaar. Ze praatte veel met de docent over haar problemen. Hoewel de schoolleiding de man erop aansprak dat hij te hecht was met haar, verbrak hij het contact niet. Omdat het niet goed met haar ging en dat dit door niemand anders werd opgepikt, legde hij bij het hof uit. "Ik ben haar blijven helpen uit angst dat ze dingen zou doen die niet oké waren".

De relatie ging veel verder. De man had meerdere keren seks met het meisje. Achteraf kwam het besef dat het niet goed was wat hij had gedaan. "Ik heb haar met een ervaring opgezadeld die niet hoort bij een 15-jarige. Ik had gewoon nee moeten zeggen". Uiteindelijk deed de moeder aangifte.

Autisme
Nadat hij was aangehouden, zat de man 110 dagen in voorarrest. De voorlopige hechtenis werd geschorst, mits hij zich aan een aantal voorwaarden hield. Een daarvan was was dat hij een klinische behandeling zou ondergaan. Die behandeling heeft veertien maanden geduurd. Een psycholoog kwam tot de conclusie dat de man een autistische stoornis heeft. Daardoor is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

Volgens de deskundige was hij door die stoornis niet goed in staat 'om de brij aan emoties en impulsen goed te overzien'. Voor de man komt het autisme als een verrassing. "Ik heb 51 jaar lang niet geweten waarom me dingen niet zo gemakkelijk af gingen". Hij wil graag de behandeling afmaken.

Leven opgebouwd
De man is bang om weer in de gevangenis te belanden. Een terugkeer zou volgens hem de behandeling en zijn motivatie om behandeld te worden, doorkruisen. De man is aan het werk buiten het onderwijs en heeft naar eigen zeggen zijn leven weer opgebouwd. "Ik denk dat niemand erbij gebaat is dat ik terugga naar de gevangenis. Ik denk dat ik kapot ga".

De man werd in maart vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot anderhalf jaar cel plus een half jaar voorwaardelijk. Hem werd toen ook een pakket aan voorwaarden opgelegd, inclusief een contactverbod met het meisje. Daar houdt het OM ook in hoger beroep aan vast. De aanklager zegt ook te zien dat de man een positieve ontwikkeling doormaakt, maar vindt dat een celstraf nog steeds aan de orde moet zijn.

Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 26 oktober uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel