Eis: vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor gewelddadige overval

ALMERE • Wo 13 oktober 2021 | 17:42 • Woensdag 13 oktober 2021 | 17:42

Voor het neerschieten van een Almeerder tijdens een overval is tegen een man uit Hilversum vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Het slachtoffer werd op 23 september vorig jaar neergeschoten op bedrijventerrein Poldervlak in Almere.

De overvaller had het voorzien op de dagopbrengst van het bedrijf Sierbestrating Jonk dat op Poldervlak is gevestigd. Het slachtoffer is de bedrijfsleider en liep samen met een collega naar zijn auto, met in zijn hand een koffer met het geld. Plots verscheen er een man met een bladblazer, in een geel hesje, met capuchon en mondkapje op en een pistool. "Ik wil je koffer, ik wil je koffer", riep hij.

Het slachtoffer verklaarde direct twee schoten in de lucht te horen en gaf de koffer af. Toen de overvaller er vandoor ging, besloot hij achter hem aan te rennen. De overvaller schoot hem tijdens de achtervolging neer. In totaal werd de Almeerder vijf keer geraakt. De collega van het slachtoffer schrok zo, dat hij zich verstopte in een kast in een bedrijfsloods. Een andere collega wilde helpen, maar kon net op tijd vluchten toen ook hij beschoten werd.

"Ik voelde dat hij dood ging"
Een vrouw, die haar auto liet repareren bij een garage op het terrein, kreeg eveneens het pistool op zich gericht. Ze vluchtte snel naar binnen, maar verleende daarna eerste hulp aan de man die was neergeschoten, omdat zij ambulancemedewerker is. Ze wist niet waar de overvaller was. "Maar ik kon hem niet laten liggen. Ik voelde dat hij dood ging. Dat kwam zó binnen." De ambulancemedewerker verklaart dat ze nu nog steeds niet naar de plek terug durft te gaan.

De schutter dwong een man zijn Volkswagen Caddy af te geven en vluchtte. Op de carpoolplek langs de A6 bij Muiderberg werden even later restanten van verbrande spullen gevonden. De politie vond DNA van de Hilversummer op een fiets en een plastic tas, waarmee hij op de plaats delict gekomen was.

Zwijgrecht
De Hilversummer ontkent schuld en beriep zich woensdag in de Lelystadse rechtbank meerdere keren op zijn zwijgrecht. Aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) weigerde hij mee te werken. Volgens de officier van justitie zijn er aanwijzingen voor zwakbegaafdheid, verslavingsproblematiek en een persoonlijkheidsstoornis. De man kwam op zijn dertiende al in contact met justitie en heeft meerdere geweldsdelicten op zijn naam staan.

De neergeschoten man vertelde in een emotionele verklaring hoe zijn leven is 'verwoest' door de schietpartij. Hij kan zijn werk niet meer doen, leeft nog dagelijks met veel pijn en slaapt slecht. Ook durft hij niet terug te gaan naar Almere. "Ik dacht echt dat ik dood zou gaan." De man zei tegen de verdachte: "Ik hoop dat je nooit meer vrijkomt. Je bent een lafaard." De verdachte gaf aan dat hij het vreselijk vond voor de slachtoffers, maar bleef zich op zijn zwijgrecht beroepen. Hij bleef erbij dat hij het niet had gedaan.

Meerdere verdenkingen
Hoe de overvaller heeft geweten van de dagomzet en wanneer en op welke manier die werd weggebracht, blijft gissen. Een nieuwe medewerker van het sierbestratingsbedrijf speelde daar volgens de aanklager mogelijk een rol in. De politie weet dat hij bij eerdere strafzaken met de Hilversummer betrokken is geweest, maar de verdachte wilde niet zeggen of hij de man kent.

Justitie vindt dat de verdachte zijn slachtoffers ook een schadevergoeding van in totaal ruim 72.000 euro zou moeten betalen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak. De man moet zich daarna op 22 februari 2022 opnieuw melden bij de rechtbank voor een poging tot moord op 14 april in Lelystad. Hierbij zou het gaan om een steekpartij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel