Provinciale Staten stemt in met half miljoen voor opknappen landschapskunst

FLEVOLAND • Wo 13 oktober 2021 | 21:37 • Woensdag 13 oktober 2021 | 21:37

Provinciale Staten heeft woensdagavond ingestemd met het opknappen van vier landschapskunstwerken in Flevoland. Voor de werkzaamheden wordt een half miljoen euro uitgetrokken.

De kunstwerken die worden aangepakt zijn Observatorium Robert Morris in Lelystad, de Aardzee en Sea Level in Zeewolde en De Groene Kathedraal in Almere. De PVV, JA21, 50 PLUS en Forum voor Democratie stemden tegen het voorstel, maar dat was niet voldoende voor een meerderheid.

Flevoland telt in totaal negen landschapskunstwerken. "Deze vier kunstwerken zijn er het slechtst aan toe", vertelt gedeputeerde Michiel Rijsberman. "Het zijn ook de vier oudste kunstwerken. In Dronten en Noordoostpolder vind je nieuwe kunstwerken, die zijn nog niet aan opknappen toe."

Groter plan
De restauraties zijn onderdeel van een groter plan om de collectie landschapskunstwerken beter toegankelijk en 'beleefbaar' te maken. Volgens Rijsberman willen de gemeenten en de provincie de kunstwerken meer bekendheid geven. De Floriade wordt genoemd als een mogelijke manier om dat te bereiken. "We verwachten daar tussen de één en twee miljoen bezoekers", aldus Rijsberman. "Als je mensen vraagt om de provincie in te komen, is het wel belangrijk dat de kunstwerken er netjes bij liggen."

Ook is in de afgelopen jaren achterstallig onderhoud ontstaan. "Dat komt omdat er in het verleden geen goede afspraken zijn gemaakt over wie er verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud en wie daar voor betaalt', zegt Rijsberman. "Dat gaan we nu doen."

De gedeputeerde verwacht dat de restauraties in maart worden afgerond. Dit heeft te maken met de opening van de Floriade in april en de start van het broedseizoen. "Deze kunstwerken liggen allemaal in de natuur. Je moet daarom rekening houden met de seizoenen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel