Bewoners woonwijk Hof van Fleur verdeeld over aantal parkeerplekken

DRONTEN • Do 14 oktober 2021 | 18:13 • Donderdag 14 oktober 2021 | 18:13

Verschillende huiseigenaren van de nieuwe woonwijk het Hof van Fleur in Dronten zijn boos, omdat er veel meer parkeerplaatsen in de buurt komen dan vooraf was afgesproken. In de oorspronkelijke plannen zou het Hof van Fleur een groene wijk worden met ruim negentig huizen en zeventig parkeerplekken. Nu blijkt dat er tientallen extra parkeerplaatsen bij komen.

Een aantal woningen in de nieuwe wijk is uitgerust met een carport aan de achterkant van het huis, waar de bewoners hun auto kunnen parkeren. Maar toen de huizen eenmaal klaar waren hebben verschillende eigenaren de carport dichtgemaakt en bij hun tuin getrokken. Hun auto parkeren ze nu op straat en dat leidt volgens sommige buurtbewoners tot overlast.

Richard van Schayk is een van de huiseigenaren die zijn auto nu niet op eigen terrein parkeert. "Het probleem met parkeren is dat er vanaf het begin in het bestemmingsplan niet genoeg parkeerruimte is opgenomen. Een aantal bewoners zou op eigen terrein moeten parkeren, maar dat is nooit juridisch vastgelegd en dus is het niet verplicht."

De gemeente heeft inmiddels tegen projectontwikkelaar Heutink Ontwikkeling BV gezegd dat de wijk moet voldoen aan de geldende normen als het om het aantal parkeerplaatsen gaat. Dat betekent dat er tientallen extra parkeerplekken in de wijk moeten worden aangelegd en dat steekt een aantal bewoners.

Groene buurt met gemeenschapsgevoel
Het Hof van Fleur zou, volgens de presentatie op de site, een omgeving worden waar 'noaberschap' centraal staat. De openbare ruimte zou in overleg met de nieuwe bewoners worden aangelegd met veel open plekken, een boomgaard, speeltuintjes en een voedselbos. Nu die plannen zijn veranderd, is de saamhorigheid in de buurt ver te zoeken.

"Ik wil niets voor camera zeggen want dan word ik alleen maar heel boos", vertelt een buurtbewoner. "Ik ben het gedoe zo zat dat ik erover denk om mijn huis te koop te zetten. Ik voel me echt belazerd. Deze buurt is niet geworden zoals was beloofd."

Een buurvrouw vult aan: "Wij zijn bezig met een aantal andere buren om juridische stappen te zetten. Ons huis ligt pal naast een groenstrook waar nu ineens parkeerplekken komen. Dat betekent dat mijn uitzicht wordt verpest en dat mijn huis in potentie minder waard is."

Bouw ligt stil vanwege de parkeerkwestie
Twee bewoners hebben bezwaar aangetekend, omdat ze juist tegen de extra parkeerplekken zijn in de wijk. Vanwege die bezwaren stopte Heutink Ontwikkeling BV met de bouw van de resterende elf woningen. "De bouw is stilgelegd, omdat eerst het bezwaar moet worden behandeld. De verwachting is dat dát nog ongeveer een maand duurt en dat we dan voortvarend met veel plezier de bouw kunnen voortzetten."

Voor de eigenaren van de elf woningen is de bouwstop een drama. Zij betalen al sinds juni voor hun hypotheek en moeten hun huidige woning uit. De gemeente laat weten zo snel mogelijk een beslissing te willen nemen over de kwestie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel