Ondernemers krijgen les in digitale weerbaarheid

KRAGGENBURG • Vr 15 oktober 2021 | 6:38 • Vrijdag 15 oktober 2021 | 6:38

Ruim 100 ondernemers uit Noordoostpolder kregen donderdagavond lessen in digitale weerbaarheid. Met andere woorden, hoe houd je digitale criminaliteit buiten de deur. Tijdens het symposium 'What The Hack' kregen ze in Kraggenburg tekst en uitleg van docent digitale weerbaarheid Renze Tjoelker van ROC Friese Poort. "Als je nu goede maatregelen neemt, dan kun je daar een heleboel problemen mee voorkomen", zegt Tjoelker.

Digitale criminaliteit baart veel ondernemers zorgen, zegt Eveline van Hees van BVN, ondernemersvereniging in Noordoostpolder. Criminelen proberen achter inloggegevens en bankgegevens te komen. Ze proberen via slinkse trucjes met valse e-mails mensen te verleiden om op linkjes in die mail te klikken. Zo kunnen bedrijven stilgelegd worden via gijzelsoftware. Dan zijn de bestanden van een bedrijf versleuteld en moet de ondernemer betalen om weer toegang te krijgen tot het eigen systeem. De aandacht voor het symposium is aanzienlijk. "Dan merk je dus wel dat het een heel actueel thema is", zegt van Hees.

De ondernemers in de zaal krijgen tips. "Voer updates direct uit, maak wekelijks back-ups, maak geen verbinding met wifi van een onbekende aanbieder, gebruik sterke wachtwoorden, gebruik een wachtwoordenkluis", zegt docent Tjoelker. En hij verrast ze met een eigen onderzoek. Studenten van het ROC zijn door Tjoelker op pad gestuurd om de wifi-netwerken in Noordoostpolder in kaart te brengen. Met een eenvoudig appje op de telefoon krijgen de studenten al rijdend over de industrieterreinen informatie over die systemen binnen. Het appje toont welke netwerken slecht beveiligd zijn. "Wardriving wordt het genoemd", zegt Tjoelker. "En als studenten het kunnen, dan kunnen criminelen het ook."

Veel ondernemers maken zich zorgen over hun digitale weerbaarheid. "Ik ben altijd wel bang dat mijn gegevens gestolen worden", zegt Siegert Driezen. Hij is zich ervan bewust dat criminelen zich niet specifiek richten op grote bedrijven. "Het gebeurt zeker ook bij kleine bedrijven." Ook ondernemer Arianne de Groene is bezig met digitale weerbaarheid. "Daarom ben ik hier. Afgelopen lente is een grote concurrent van ons gehackt. En dat heeft onze ogen echt geopend. Als het bij hen kon gebeuren, dan kan dat bij ons dus ook." Ondernemer Matthijs Sturms zegt geschrokken te zijn van het gemak waarmee criminelen binnen kunnen komen. "Je kunt kwetsbaar zijn op momenten en plekken waar je het helemaal niet verwacht. Dat vond ik wel schrikken, ja."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel