'Vervolgonderzoek naar Lelylijn moet lobby versterken'

FLEVOLAND • Vr 15 oktober 2021 | 11:48 • Vrijdag 15 oktober 2021 | 11:48

De provincies Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe houden een vervolgonderzoek naar de haalbaarheid van de Lelylijn. Met de resultaten hopen de gezamenlijke provincies meer kracht te zetten achter de lobby voor de spoorlijn. Dat meldt RTV Noord. Het vervolgonderzoek moet eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar klaar zijn.

Uit eerder onderzoek bleek dat naar verwachting dagelijks 22.500 reizigers gebruik zullen maken van de Lelylijn. De kosten van de aanleg bedragen tussen de 4,3 en 6,4 miljard euro. Ook kwam naar voren dat bij de komst van de Lelylijn dagelijks zo'n 11.500 minder mensen via de Hanzelijn (Lelystad-Zwolle) gaan reizen.

Verdiepend onderzoek
In het vervolgonderzoek zijn vijf onderzoeksbureaus betrokken, schrijft Omrop Fryslân. Zij maken een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) en kijken of de gegevens van het rapport 'Bouwstenen voor het Deltaplan' kloppen. Daarin pleit Flevoland samen met de provincies Groningen, Friesland en Drenthe om 220.000 woningen extra te bouwen in ruil voor de Lelylijn. Ook moet bestaand spoor worden verbeterd en zijn de IJmeerlijn (Almere-Amsterdam) en de Nedersaksenlijn (Enschede-Groningen) noodzakelijk.

Het huidige demissionaire kabinet velt geen definitief oordeel over de plannen uit 'Bouwstenen voor het Deltaplan'. Dat is aan het nieuw te vormen kabinet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel