Oud-triatleet Stam schaamt zich voor 'misstanden in Nederlands triatlon'

ALMERE • Vr 15 oktober 2021 | 15:15 • Vrijdag 15 oktober 2021 | 15:15

Voormalig triatleet Gregor Stam uit Almere schaamt zich dat zijn sport in diskrediet is gebracht. Vrijdag stond in dagblad Trouw dat in de top van het Nederlandse triatlon jarenlang sprake was van misstanden. Een groep triatleten meldt gevallen van psychische en fysieke mishandeling, met depressie en anorexia tot gevolg.

Volgens de krant stonden op het Nationaal Triathlon Trainingscentrum (NTC) deels minderjarige sporters jarenlang bloot aan grensoverschrijdend gedrag. Dat zou blijken uit gespreken met tien oud-sporters. De prestatiedruk zou ontzettend hoog zijn met een sterke drang om af te vallen. Een deel van de sporters zou daardoor last hebben van depressies, eetstoornissen, chronische pijn en zelfmoordneigingen.

Stam vindt het tijd voor een grote schoonmaak bij de bond. ''Als je mensen zo mishandelt op allerlei vlakken dan heb je helemaal niks in de sport te zoeken. Ook niet excuses aanbieden en dan weer doorgaan.'' Het zou volgens de Almeerder absurd zijn als de staf blijft zitten. ''Wegwezen met die mensen. Je maakt de sport kapot en dat is iets waarvoor ik mij wel schaam.''

De bond heeft een onafhankelijk onderzoek laten doen naar de cultuur binnen de bond. Het rapport wordt eind volgende week verwacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel