Biologische sierteelt van bloemen en planten in opmars

ENS • Ma 18 oktober 2021 | 6:55 • Maandag 18 oktober 2021 | 6:55

Steeds meer siertelers maken de overstap van gangbaar naar biologisch boeren. Dat blijkt uit het laatste trendrapport van Bionext, een organisatie die zich inzet voor meer biologische landbouw en voeding in Nederland. Eén van de nieuwe biologische siertelers is Peter Leijten in Ens. Hij teelt sinds kort op twee hectare grond bij zijn bedrijf biologische tulpenbollen.

Leijten is hiermee begonnen omdat er maatschappelijk kritiek is op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Hij verwacht dat de sector ook te maken krijgt met beperkende maatregelen. Door nu te experimenteren met telen zonder chemische middelen wil Leijten onderzoeken wat de grootste uitdagingen worden. Hij verwacht niet dat biologische bollen de norm gaan worden en teelt zelf ook nog vooral gangbare tulpenbollen. Dat gaat in zijn geval om 80 hectare.



Leren voor gangbare teelt
Leijten wil vooral leren van de biologische teelt. Daar valt kennis te halen, vermoedt hij. Hij denkt dat met die kennis in de gangbare teelt ook minder gewasbeschermingsmiddelen of juist groenere middelen gebruikt kunnen worden. Dat is beter voor mens en milieu, maar er is ook een economisch voordeel omdat chemische middelen erg duur zijn. "Daar zit voor ons de sleutel om een besparing te maken. Financieel, maar ook in minder gebruik", aldus Leijten.

Kleine markt
Flevoland is koploper in Nederland als het gaat om biologisch boeren. Volgens de jongste cijfers van Bionext wordt nu op één van elke zeven hectare landbouwgrond in de provincie biologisch geboerd. De sierteelt is binnen die biologische landbouw nog maar een hele kleine markt. Maar de vraag groeit wel. De biobollen worden vooral verkocht aan bedrijven die ze via internet aan de consument aanbieden. Dat is volgens Leijten een specifieke groep. "Je hebt mensen die bewust biologische producten in hun tuin willen zetten. Dat is echt een doelgroep. Het is geen impulsaankoop".

Luijten verwacht dat er steeds meer vraag komt. Hij gaat zelf zeker door met het telen van biologische tulpenbollen. Maar het is volgens hem wel een uitdaging om de juiste teeltmethode en de juiste groene middelen te vinden. Hij verwacht nog wel een aantal jaren nodig te hebben om het echt goed in de vingers te krijgen.

Foto: Klaas Eissens

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel