Kinderen met en zonder beperking spelen samen

ZEEWOLDE • Zo 17 oktober 2021 | 17:27 • Zondag 17 oktober 2021 | 17:27

Kinderen mét en zonder beperking zouden vaker met elkaar moeten kunnen spelen. Dat zegt Cerunne Bouts van De Speeltuinbende. Dat is een project van Het Gehandicapte Kind. Daarom hield De Speeltuinbende zondag voor het eerst 'De Grote Samenspeeldag' op het scoutingterrein in Zeewolde.

"We hebben allemaal gave activiteiten waar alle kinderen aan mee kunnen doen", zegt Cerunne Bouts. Kinderen kunnen in een rolstoel een hindernissenparcours doen, ze kunnen boogschieten, er zijn optredens en de kinderen kunnen circustrucs leren zoals het hooghouden van draaiende bordjes. "En de ouders kunnen workshops doen over samen spelen zodat ze naar huis toe gaan met inspiratie en nieuwe ideeën", zegt Bouts.

"Kinderen met een beperking hebben vaak geen vriendjes in de buurt", zegt Cerunne Bouts. "Ze worden niet gevraagd om te spelen. Er zijn vaak fysieke als sociale drempels. Een gewone speelplek kom je vaak al niet in. En verder is het soms moeilijk contact te leggen."

"Regulier samenspelen moet echt georganiseerd worden"

— Theo Bens, vader van Lucas

Kinderen mét en zonder beperking met elkaar laten spelen blijkt in de praktijk lastig. Dat komt deels omdat kinderen elkaar niet of nauwelijks tegenkomen, zegt één van de ouders, Theo Bens. "Lucas, onze zoon, zit op een speciale basisschool. Hij komt om 17:00 uur met de taxi thuis en dan is het gewoon klaar. Regulier samenspelen moet echt georganiseerd worden."

Eline is met haar ouders naar het scoutingterrein gekomen. Eline is aan haar rolstoel gekluisterd. Ze heeft een geweldige dag, zegt ze. "Ik mocht in het circus allemaal circusdingen doen zoals een bord omhoog houden op een stokje." Ze zou het liefst elke dag een grote samenspeeldag hebben.

"De meeste mensen bij mij op school hebben bijna nog nooit iemand gezien met een handicap"

— Roos

Roos doet in een rolstoel mee aan het hindernissenparcours. Daar moet je slalommen en over hindernissen heen rijden. Roos heeft de rolstoel niet nodig. Haar zus wel. "Zij heeft moeite met alles waar je je spieren voor nodig hebt." Als ervaringsdeskundige weet Roos heel goed waarom samen spelen niet altijd lukt. "De meeste mensen bij mij op school hebben bijna nog nooit iemand gezien met een handicap. Ze hebben alleen contact met mensen zonder handicap omdat ze op school zitten met mensen zonder handicap. En ze hebben alleen maar vriendjes zonder handicap. Ik vind het heel jammer dat we niet op dezelfde school zitten."

Cerunne Bouts van De Speeltuinbende snapt dat het organiseren van de Grote Samenspeeldag niet opeens alle problemen oplost. "Het gaat om bewustwording." De Speeltuinbende wil met de speciale dag alledaagse drempels verlagen. Ze willen graag dat de Samenspeeldag een jaarlijks evenement wordt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel