Verschillende gebouwen in centrum versierd met streetart

LELYSTAD • Ma 18 oktober 2021 | 12:48 • Maandag 18 oktober 2021 | 12:48

Kunstenaars uit binnen- en buitenland zijn de komende tijd druk met het verfraaien van het stadshart van Lelystad. Op tien verschillende plekken in het centrum komen muurschilderingen. Eén zo'n plek is het gebouw aan de Neringweg 171. Maandag wordt de laatste hand gelegd aan het meters lange kunstwerk.

De muurschildering is een samenwerking van kunstenaarsduo Karski & Beyond en het duo Bier & Brood. Ze zijn vorige week maandag begonnen aan hun werk en hopen vandaag klaar te zijn. Het thema dat is meegegeven voor alle tien werken is 'De nieuwe natuur'. Verder zijn de kunstenaars min of meer vrij om te maken wat ze willen, hoewel dit wel wel in overleg met de eigenaar van het gebouw is gedaan.

Op het linkerdeel van het gebouw is een gigantische afbeelding te zien van Cornelis Lely, de grondlegger van Flevoland. Karski: "We proberen met dit werk eigenlijk het ontstaan van Flevoland uit te beelden." Aan het einde van het werk is een grote otter te zien. "Mensen reageren heel leuk en geven ons veel complimenten." Bijzonder detail: een vrouw uit de buurt die niet lang meer heeft mag ook een stukje meeschilderen. "Zodat haar kinderen en kleinkinderen later kunnen zeggen: hier heeft mijn moeder of oma aan meegewerkt."

Het thema is op verschillende manieren terug te zien in de werken. Eerder werd al een muurschildering aan de Agorahof gemaakt. Daarop is een jongetje met een gigantische haas te zien. Dit is gemaakt door kunstenaars Pipsqueak was here!! die bekend staan om streetart van kinderen met dieren. De streetart is een initiatief van organisatie Writer's Block in samenwerking met de gemeente.

Kleurrijke eksters
Naast de tien verschillende projecten komt in het weekend van 29 - 31 oktober kunstenaar Xander van Soelen naar Lelystad. Hij staat vooral in Ede bekend om kleurrijke geschilderde eksters op gebouwen en huizen. In Lelystad zal hij zo'n 30 huizen versieren met de vogel. Lelystedelingen die dat wilden konden zich hiervoor opgeven, maar dat is inmiddels niet meer mogelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel