Milieufederatie: 'Veel zorgen om gevolgen stijgende gasprijs'

FLEVOLAND • Wo 20 oktober 2021 | 6:14 • Woensdag 20 oktober 2021 | 6:14

Bij Energieloket Flevoland staat de telefoon de laatste tijd roodgloeiend. Vanwege de stijgende gasprijs wordt de organisatie bedolven onder vragen over wat te doen als mensen straks de energierekening niet kunnen betalen. Energieloket Flevoland is onderdeel van Natuur en Milieufederatie Flevoland.

"We merken dat mensen bezorgd zijn", zegt Vera Dam, directeur van Natuur en Milieufederatie Flevoland. Telefonisch, via de mail, de chat en op het spreekuur hoort de organisatie verhalen van mensen die het niet meer zien zitten. Dam: "We hebben iemand binnen gehad die zo ongerust was dat hij in tranen was." De man had een hogere rekening gehad en vroeg zich af hoe hij die moet betalen.

Een directe oplossing heeft de Milieufederatie niet. Wel tips. "De oplossing is het gasverbruik omlaag brengen", zegt Dam. Op verzoek maakt de federatie een energiebesparingsadvies, zodat je kunt zien hoe je met kleine maatregelen het gasverbruik omlaag kunt brengen. Bijvoorbeeld door folie achter de radiator, tochtstrips en de verwarming een graadje lager zetten.

In Flevoland zijn de woningen relatief jong. Dat wil niet zeggen dat de huizen goed geïsoleerd zijn. Dam: "In het zuidelijke deel, het jongste, zijn de woningen goed gebouwd, maar niet volgens de isolatienormen van nu. In midden Flevoland zijn ook woningen die enkel glas hebben, waardoor de warmte weglekt." Volgens Dam is het noordelijk deel van Flevoland er het ergst aan toe. "Daar staan de oudste woningen en ligt de grootste opgave om naar aardgasvrij over te gaan stappen."

De Milieufederatie en gemeenten in Flevoland zijn druk met speciale voorlichting over regelingen die getroffen zijn. Dam: "Gelukkig heeft een aantal gemeenten tegoedbonnen waarmee je gratis allerlei energiebesparende producten kunt aanschaffen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel