Provincies laten onderzoek doen om Europa te overtuigen van Lelylijn

FLEVOLAND • Wo 20 oktober 2021 | 11:11 • Woensdag 20 oktober 2021 | 11:11

De provincie Flevoland probeert samen met Groningen, Friesland en Drenthe in Europees verband steun te krijgen voor de aanleg van de Lelylijn. Daarom wordt onderzoek gedaan zodat de economische kansen van de spoorlijn onder de aandacht worden gebracht, schrijft RTV Noord. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een Zwitsers-Duits bureau.

Lobbyisten van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), dat de provincies Groningen, Friesland en Drenthe vertegenwoordigt, proberen met het onderzoek Europese beleidsmakers te overtuigen van de spoorlijn. Ook Flevoland werkt samen met het SNN. De lobby moet er mede voor zorgen dat de Lelylijn op de Trans-European Transport Network (TEN-T) komt te staan, waardoor het project in aanmerking komt voor subsidie vanuit de EU.

De Europese Commissie heeft laten weten open te staan om de spoorlijn toe te voegen aan TENT-T. De lobbyisten proberen ook het ministerie van van Infrastructuur en Waterstaat te overtuigen om de spoorlijn daaraan toe te voegen.

Miljardeninvestering
Naast de Europese lobby, wordt ook gewerkt aan een vervolgonderzoek waar naar de haalbaarheid van de Lelylijn wordt gekeken. Eerder bleek dat naar schatting dagelijks 22.500 reizigers gebruik zullen maken van de Lelylijn. De geschatte kosten van de aanleg bedragen tussen de 4,3 en 6,4 miljard euro. Ook kwam naar voren dat bij de komst van de Lelylijn dagelijks zo'n 11.500 minder mensen via de Hanzelijn (Lelystad-Zwolle) gaan reizen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel