'IJmeerverbinding met autoweg lost files niet op'

ALMERE • Wo 20 oktober 2021 | 22:44 • Woensdag 20 oktober 2021 | 22:44

Een IJmeerverbinding die naast een metro ook bestaat uit een autoweg is geen oplossing voor files tussen Almere en Amsterdam. Het wegennet rond Amsterdam kan het extra autoverkeer van zo'n weg namelijk niet aan. Dat zegt het Almeerse college van B en W in een toelichting op het besluit om de voorkeur uit te spreken voor een metro-variant.

Het loslaten van een autoverbinding naar Amsterdam leverde begin deze week gemengde politieke reacties op. Veel politici gaven aan benieuwd te zijn naar de onderbouwing van het besluit. In een brief geeft het college van B en W alvast iets meer uitleg.

Meer auto's
Uit onderzoek zou blijken dat de aanleg van een IJmeerweg het autoverkeer tussen Almere en Amsterdam met zo'n 8 tot 19 procent laat toenemen. Dat komt dan doordat mensen die nu afzien van het gebruik van hun auto waarschijnlijk besluiten daar weer gebruik van te maken wanneer een autoweg over het IJmeer wordt gerealiseerd.

In de brief van college van B en W staat wel dat de IJmeerweg de files voor het eerste deel van de reis van Almere naar Amsterdam kan oplossen. Maar vervolgens komt het verkeer alsnog vast te staan op de wegen rond Amsterdam. "Daarom hebben de meeste partners in de regio zich uitgesproken tegen een IJmeerweg." Dat geldt overigens niet voor de provincie Flevoland, waar Provinciale Staten zich in een motie juist hebben uitgesproken voor een IJmeerverbinding met wegvariant.

In een reactie bevestigt gedeputeerde Jan de Reus dat de provincie Flevoland nog altijd hetzelfde standpunt heeft. Namelijk dat alle verkeersvarianten verder onderzocht moeten worden, inclusief de IJmeerweg.

Het Almeerse college van B en W zegt verder vast te stellen dat enkel en alleen een IJmeermetro niet genoeg is. Om het nieuwe stadsdeel Almere Pampus ook met de auto goed bereikbaar te houden, zullen andere opties onderzocht moeten worden. Dit dus als alternatief voor een autoverbinding over het IJ.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel