Regionale ziekenhuizen hoeven coronapatiënten nog niet te verplaatsen

FLEVOLAND • Vr 22 oktober 2021 | 14:27 • Vrijdag 22 oktober 2021 | 14:27

Hoewel het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) sinds deze week weer is opgestart, hebben ziekenhuizen in onze regio er nog geen gebruik van hoeven te maken. Zowel St Jansdal met vestigingen in Lelystad en Harderwijk als het Flevoziekenhuis in Almere zeggen deze week nog geen problemen te hebben met de opvang van coronapatiënten.

Volgens een woordvoerder van St Jansdal lagen er donderdagavond zeven coronapatiënten op de verpleegafdeling en drie op de IC. Op dit moment wordt er dagelijks bepaald hoeveel coronapatiënten er in de Hardewijkse vestiging van St Jansdal kunnen worden opgevangen. De locatie in Lelystad heeft geen corona-afdeling om daar zoveel mogelijk reguliere en inhaal-operaties door te kunnen laten gaan.

St Jansdal zit momenteel in fase groen en kan daardoor in Harderwijk zelfs nog patiënten uit andere Gelderse ziekenhuizen opvangen. Deze week gebeurde dat met patiënten uit Elspeet en Nunspeet die elders niet terecht konden. De afstemming hierover wordt gedaan binnen de regionale tak van de patiëntenspreiding. St Jansdal valt dan onder regio Zwolle. Het Flevoziekenhuis zit in een dergelijk samenwerkingsverband met Noord-Hollandse ziekenhuizen.

Met de helikopter naar Duitsland
Volgens St Jansdal komt het LCPS pas in beeld als er binnen een regio niet meer geschoven kan worden met coronapatiënten. Tijdens de eerdere coronagolven waren de ziekenhuizen genoodzaakt patiënten soms ver uit te plaatsen. Zo werden Almeerse patiënten per helikopter verplaatst naar het Duitse Münster.

St Jansdal zegt tijdens de vorige coronagolven goede ervaringen te hebben opgedaan met uitplaatsingen buiten de regio, maar laat weten dat een verplaatsing wel grote impact heeft. "Een ziek familielid dat verplaatst wordt, heeft grote impact. Patiënten worden hier zo goed als mogelijk op voorbereid bij opname en begeleid bij het geven van de boodschap." Maar vooralsnog is er nog genoeg plek in het ziekenhuis in Harderwijk.

Het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding is op woensdag opnieuw in werking gesteld mede op aandringen van ziekenhuizen in Ede en Tiel. Wegens de hoge ziekenhuisbezetting, heeft het ziekenhuis in Ede de afgelopen week al patiënten overgeplaatst naar ziekenhuizen in Nijmegen, Arnhem en Doetinchem.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel