Eén rechtszaak over bedreigingen vanwege beleid Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Ma 25 oktober 2021 | 20:30 • Maandag 25 oktober 2021 | 20:30

Het politieonderzoek naar doodsbedreigingen aan provinciemedewerkers en bestuurders vanwege het beleid in de Oostvaardersplassen heeft een eerste verdachte opgeleverd. Een 55-jarige man uit Zoetermeer moet zich volgende maand verantwoorden voor de politierechter, omdat hij op sociale media smadelijke opmerkingen aan het adres van gedeputeerde Michiel Rijsberman zou hebben geuit.

Commissaris van de Koning Leen Verbeek deed vorig jaar februari aangifte bij de politie, omdat hij de vele ernstige bedreigingen van medewerkers van de provincie spuugzat was. Onder anderen gedeputeerde Rijsberman, maar ook secretaresses en chauffeurs bij de provincie zouden persoonlijk bedreigd zijn.

De Commissaris van de Koning stelde dat de bedreigingen waarschijnlijk afkomstig waren van activisten die tegen het beleid in de Oostvaardersplassen zijn. De onvrede van die groep was begin vorig jaar toegenomen nadat er beelden waren opgedoken van edelherten die in de sneeuw werden doodgeschoten.

Zaak pas onlangs bij OM beland
Uit navraag van Omroep Flevoland bleek afgelopen zomer dat de politie op dat moment nog geen enkele zaak aan het Openbaar Ministerie had overgedragen. Maar inmiddels zijn er alsnog twee zaken ter beoordeling bij een officier van justitie neergelegd.

Volgens een OM-woordvoerder is een van deze zaken inmiddels geseponeerd. In de andere zaak heeft het Openbaar Ministerie geoordeeld dat er sprake is geweest van smaad. De 55-jarige man uit Zoetermeer wordt dus niet verdacht van bedreiging met de dood.

Hieronder staan enkele voorbeelden van de berichten die destijds op sociale media verschenen en waar de Commissaris van de Koning over naar de politie stapte. Onbekend is of ook de uitingen van de verdachte uit Zoetermeer er bij staan.



WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel