Raad neemt genoegen met uitleg wethouder over plan freerunpark

EMMELOORD • Di 26 oktober 2021 | 6:27 • Dinsdag 26 oktober 2021 | 6:27

De meeste politieke fracties in Noordoostpolder nemen genoegen met de beantwoording van wethouder Wiemer Haagsma over het nieuw aan te leggen freerunpark in Emmelhage. In zo'n park worden allerlei obstakels neergezet waar sporters overheen kunnen rennen en springen. Op verzoek van de Partij van de Arbeid, CDA, SP, en D66 en ONS Noordoostpolder besprak de gemeenteraad maandagavond de aanleg ervan. De nieuwe invulling voor het grote grasveld staat vooralsnog gepland voor januari, de vergadering bracht daar geen verandering meer in.

Tijdens de vergadering spraken er ook twee tegenstanders van het park. Volgens de insprekers - die na 2017 in Emmelhage kwamen wonen - was ze beloofd dat een open grasveld vlak bij hun huizen ook in de toekomst zo zou blijven. Het weidse uitzicht was voor de Emmeloorders één van de redenen om er te gaan wonen. In 2019 werd vervolgens een nieuwe tekening van de wijk beschikbaar gesteld waarin er een bosplantsoen was ingetekend. Op zich konden de insprekers zich daar nog wel in schikken, vertelden ze.

Een jaar later volgde ineens een verkiezing op de besloten Facebookpagina van de wijk waarin mensen konden kiezen hoe het grasveld ingericht moest worden met een sportieve invulling. Volgens de insprekers werd die verkiezing gekaapt door de freerunwereld die freerunfanaten in heel Nederland opriep om voor een freerunpark te stemmen. Dat bleek ook de populairste invulling te zijn met de meeste stemmen. Vervolgens zou ook de aanbesteding voor het freerunpark op een schimmige manier zijn verlopen.

'Beweegpark was al een oude belofte aan de jeugd'
Maar volgens wethouder Haagsma was de inrichting van het stuk groen in de vorm van een beweegpark al een oude belofte voor de Emmeloorder jeugd van 12 jaar en ouder. Volgens Haagsma hadden de nieuwe bewoners die tegen het freerunpark op die plek zijn, al kunnen weten wat er op die locatie kon komen. De wethouder zei het wel lastig te vinden om een in nog groeiende buurt nieuwe bewoners helemaal op de hoogte te brengen van toekomstplannen. "Kun je die bewoners er dan nog goed bij betrekken of is het voor hen een voldongen feit?", vroeg hij zich af. Dat de verkiezing alleen kenbaar was gemaakt op de besloten Facebookpagina klopte ook niet, aldus Haagsma. De oproep om te stemmen zou ook in de wijkkrant en op de website van de gemeente hebben gestaan. De aanbesteding was ook correct in de markt gezet, aldus de wethouder.

Volgens Haagsma is de meerderheid van de inwoners van Emmelhage voor het freerunpark. "Jammer dat niet iedereen tevreden is, maar dat kan ook niet".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel