Vakbond 'gigantisch geschrokken' door uitbraak vogelgriep

ZEEWOLDE • Di 26 oktober 2021 | 14:10 • Dinsdag 26 oktober 2021 | 14:10

Voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is gigantisch geschrokken door de uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Zeewolde. "Een ruiming is een verschrikking voor de dieren en het bedrijf", zegt hij.

Oplaat vindt het goed dat er sinds 12.00 uur een landelijke ophokplicht is ingesteld door demissionair minister Schouten van Landbouw om verspreiding van vogelgriep te voorkomen. LTO Nederland sluit zich aan bij de woorden van de NVP en laat weten mee te leven met het getroffen bedrijf.

De 36.000 dieren op het bedrijf worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Volgens de vakbond worden zes pluimveebedrijven binnen een straal van drie kilometer nu onderzocht op de ziekte. In de tien kilometerzone rondom dit bedrijf liggen nog negen andere pluimveebedrijven. In deze zone geldt een vervoersverbod. Alle vervoer van dieren, eieren en mest in deze zone is niet toegestaan.

Familie voor tweede keer getroffen door vogelgriep
Het is de tweede keer dat de familie achter het bedrijf in Zeewolde getroffen wordt door de vogelgriep. In 2013 brak de ziekte ook uit in stallen aan het Schillinkpad waar toen 24.000 legkippen stonden. Nadat alle kippen waren geruimd kon het bedrijf een aantal weken later weer opstarten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel