Docent (51) moet cel in voor seks met minderjarige leerling

ALMERE • Di 26 oktober 2021 | 19:10 • Dinsdag 26 oktober 2021 | 19:10

Een oud-docent (51) uit Almere is in hoger beroep veroordeeld tot een jaar cel voor een seksuele relatie met een 15-jarige leerlinge. Het gerechtshof in Leeuwarden deed er dinsdag een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een beroeps- en contactverbod bovenop.

De man mag gedurende drie jaar geen les geven aan minderjarigen. Ook mag hij op geen enkele manier contact zoeken met het slachtoffer en zich niet vertonen in de straat waar zij woont. Verder moet hij zich laten behandelen. In maart vorig jaar veroordeelde de rechtbank de ex-docent tot anderhalf jaar cel plus een half jaar voorwaardelijk.

Wat is er gebeurd?
De man gaf les aan het meisje op een middelbare school in Almere. Hij heeft vanaf 2017 twee jaar lang een liefdesrelatie met haar gehad. Het meisje zat in een moeilijke thuissituatie en was daardoor kwetsbaar. Hoewel de schoolleiding de man erop aansprak dat hij te close was met het meisje, verbrak hij het contact niet. Ook nadat haar moeder hem had gewaarschuwd en de twee waren betrapt in een park, ging de man door met de relatie. Volgens het hof had hij zijn verantwoordelijkheid moeten kennen en het meisje tegen zichzelf in bescherming moeten nemen.

Autisme
Deskundigen hebben bij de man een autistische stoornis vastgesteld, iets dat hij naar eigen zeggen nooit van zichzelf heeft geweten. Hij heeft een klinische behandeling ondergaan en wordt nog steeds behandeld. Bij het hoger beroep in het gerechtshof, twee weken geleden, gaf de Almeerder aan dat hij goede stappen heeft gezet. Volgens de man moest hij geen gevangenisstraf meer krijgen, dat zou zijn behandeling doorkruisen. Hij heeft inmiddels 110 dagen in voorarrest gezeten.

Volgens het hof blijft de man in gebreke als het gaat om het erkennen van schuld. Hij gooit het te veel op zijn autistische stoornis, die hij volgens het hof als een 'vluchtheuvel’ gebruikt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel