OM eist 8 jaar en tbs tegen man die dagtaak maakte van stalken ex

LELYSTAD • Di 26 oktober 2021 | 21:08 • Dinsdag 26 oktober 2021 | 21:08

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep opnieuw een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging tegen een Lelystedeling die in 2018 zijn ex maandenlang zou hebben gestalkt. Dit ging volgens de aanklager zelfs zo ver dat hij concrete plannen had om de vrouw te vermoorden.

De eis is een stuk hoger dan het vonnis van de rechtbank begin 2020. De 46-jarige man kreeg er een celstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd. Ook toen wilde het OM de acht jaar en tbs met dwang. Volgens het OM gaat het om een zeer ernstig delict. Van het stalken had de man een dagtaak gemaakt, stelt de advocaat-generaal (officier van justitie in hoger beroep, red.). Hij zou fulltime "planmatig en vastberaden" hebben toegewerkt naar een moordaanslag op 11 september 2018.

Vulkaan
De advocaat-generaal ziet in de man een vulkaan. "Lange tijd is het stil en dan ineens barst hij uit", zei de aanklager dinsdag in het gerechtshof in Leeuwarden. "Daarna spuit hij wekenlang lava en richt hij veel schade aan." De man maakte volgens het OM van juli tot september 2018 het leven van de vrouw behoorlijk zuur. Dit begon vlak nadat zij hun relatie van acht jaar had beëindigd. Volgens het OM hield hij haar continu in de gaten. Zo begaf hij zich meerdere keren bij haar in de straat, achtervolgde hij zijn ex naar onder meer haar werk en uitgaansgelegenheden en filmde hij haar, of liet dit anderen doen.

Foto's op sekssites
Ook stuurde hij haar het bericht dat ze een 'blijvend cadeau' zou krijgen. Volgens het OM een verwijzing naar het verminkte gezicht van een andere vrouw, waarvoor de man jaren geleden is veroordeeld. Daarnaast wordt de man verdacht van het plaatsen van pikante foto's en filmpjes van zijn ex op sekssites en social media. Daarbij vermeldde hij volgens het OM ook haar adresgegevens, wat ertoe leidde dat er mannen bij haar aan de deur kwamen. "Dit alles had een enorme impact op haar leven", aldus de advocaat-generaal. Ook kreeg de nieuwe partner van de vrouw een berichtje met de tekst "Je kan beter uit Lelystad verdwijnen. Je gaat binnenkort dood."

Moordplannen
Het stalken zou in september 2018 nog een stap verder zijn gegaan. De man schafte een vuurwapen aan en zou volgens het OM in gesprekken met neven hebben gesproken over het doodschieten van de vrouw. "Ze gaat gepopt worden, al doe ik het zelf", schreef de man. Volgens zijn advocaat gaat het om vage bewoordingen, een uiting van frustratie en grootspraak. Het OM ziet de contouren van een geplande moord en een nauwe en bewuste samenwerking. Zo zouden de neven geld krijgen voor het besturen van een scooter en auto om mee te vluchten. Dat hij zo anderen heeft aangezet tot criminele daden vindt het OM reden om een extra zware straf op te leggen. Een neef kreeg bij de rechtbank een celstraf van drie jaar. Hij ging niet in hoger beroep.

Satudarah
De man geeft toe dat hij de vrouw heeft lastig gevallen, maar lang niet zo ernstig als het OM schetst. Wat betreft het vuurwapen draait hij de zaak om; juist hij werd bedreigd door onbekende mannen die door zijn ex waren ingeschakeld. Het zou gaan om motorclub Satudarah. Zijn ex is bevriend met een lid. De man wilde het vuurwapen naar eigen zeggen alleen tonen ter bedreiging. Vuurwapenbezit is volgens het OM sowieso een criminele daad. Uit uitgebreid onderzoek door de politie zouden geen serieuze bedreigingen richting de man blijken, constateert de advocaat-generaal.

"Alberto Stegeman-praktijken"
De man reageerde richting het hof dat hij wel aangifte wilde doen, maar dat de politie het Satudarah-verhaal niet geloofde. Hij moest op advies van een agent 'Alberto Stegeman-praktijken' gaan uitvoeren om het aan te tonen. Vandaar dat hij een gps-tracker plaatste onder haar auto en beeldopnames maakte van zijn ex, die hij 'maitresse van Satudarah' noemt. Het OM vindt zijn uitleg niet aannemelijk en vreemd dat de man niet camera's bij zijn eigen woning had opgehangen. Volgens het OM heeft de man tijdens het voorbereiden van een moord gewerkt aan zijn alternatieve scenario. "Uitgekookt en doortrapt."

Narcisme, psychopathische trekken
De man is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Volgens deskundigen heeft hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis met antisociale en psychopathische trekken. De kans op herhaling is hoog. Zij adviseren daarom tbs met dwangverpleging. De man is het niet eens met de rapportage. Hij zegt te zijn onderzocht door een psychiater die hij al eerder had gesproken. "Een slager die zijn eigen vlees keurt. De pyromaan is hoofd van de brandweer gemaakt."

Advocaat: beeldvorming
Volgens zijn advocaat gaat het allemaal om beeldvorming, waarbij de man door het OM onterecht wordt gezien als de jaloerse ex. Daarbij kent Lelystad volgens de verdediging een hoog roddelgehalte. "Als het eruit ziet als een eend, zwemt als een eend, klinkt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend. Maar soms zijn dingen niet zoals ze lijken." Volgens de verdediging maakt het OM een snelle optelsom met "stokoude" mishandelingen van exen door de man. De meest recente mishandeling zou in 1998 hebben plaatsgevonden. De advocaat eist vrijspraak.

De ex wil een immateriële schadevergoeding van 20.000 euro. "Ik ben geen moordenaar", zei de man in zijn slotwoord. "Maar u heeft er wel alles aan gedaan om het te worden", beet de advocaat-generaal hem toe. Het hof neemt gezien de complexiteit van de zaak langer de tijd dan de gebruikelijke twee weken om na te denken. De uitspraak is op 22 november.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel