Twee miljoen voor uitbreiding begraafplaats geen probleem voor politiek

URK • Wo 27 oktober 2021 | 22:43 • Woensdag 27 oktober 2021 | 22:43

Dat de uitbreiding van de begraafplaats op Urk sneller nodig is dan eerder voorzien, is voor de politieke partijen op Urk geen probleem. Ook niet dat er voor de grootschalige uitbreiding twee miljoen euro beschikbaar moet komen. Wel hadden de verschillende fracties in de gemeenteraad op detailniveau nog vragen, zo bleek woensdagavond tijdens de commissievergadering.

Partijen waren benieuwd of de plaatselijke begrafenisonderneming betrokken is geweest bij de plannen voor honderden nieuwe graven op begraafplaats de Vormt. Dat was zo, wist wethouder Nathanaël Middelkoop te melden: "Draagt Elkanders Lasten kan zich goed vinden in de plannen, omdat deze naadloos aansluiten op de huidige inrichting."

Omdat de begraafplaats nu richting het dichtbije Berechja College en de drukke Staart- en Vormtweg wordt uitgebreid, waren er ook wat zorgen over geluidsoverlast. Rust op de begraafplaats is onder meer de SGP een groot goed. Wethouder Middelkoop liet weten al met de middelbare school in gesprek te zijn om aandacht te vragen voor eventuele geluidsoverlast vanuit schoolactiviteiten. Een dijkje dat nu al om de uitbreidingslocatie ligt, zou daarnaast geluid van verkeer op de Staart- en Vormtweg moeten gaan dempen, aldus de wethouder.

Begraafplaats sneller vol dan gedacht
De begraafplaats aan de Vormtweg op Urk raakt langzaamaan steeds voller. Van de circa 2.340 graven zijn er nu nog zo'n negentig beschikbaar. Beheerder Maarten Hakvoort liet deze zomer al weten dat Urk daarmee nog ongeveer twee jaar vooruit kan.

De uitbreiding van de begraafplaats staat gepland op het lege terrein tussen de huidige begraafplaats en de Staartweg in. Nu is het nog een zandberg met gras waarop schapen grazen. Zand en klei van gemeentelijke bouwprojecten bij het sportpark en het industrieterrein zijn er de afgelopen vijftien jaar al gestort met het oog op een uitbreiding. De nieuw te realiseren uitbreiding heeft een capaciteit van 1.549 graven en 83 grafkelders, waardoor de totale uitbreiding op 1.632 graven komt. De gemeente wil in drie fases uitbreiden, waarbij in de eerste fase alle benodigde voorzieningen zoals drainage, waterpartijen en infrastructuur al wordt gerealiseerd.

De uitbreidingslocatie aan de zuidkant van de huidige begraafplaats

Als de gemeenteraad binnenkort definitief akkoord gaat met de plannen kan de eerste fase met 518 zandgraven en de 83 grafkelders volgend jaar zomer op zijn vroegst klaar zijn. Het college wil dat er daarna jaarlijks een overzicht wordt gemaakt van de nog beschikbare graven. Fase twee en drie zouden dan naar verwachting in 2029 en 2039 ingericht worden. Zodoende moet Urk tot 2050 genoeg ruimte hebben voor begraven.

Het college wil in de toekomst verder met de raad in gesprek over het structurele financiële plaatje van de begraafplaats. De PVV-fractie pleitte woensdagavond al om de kosten van grafrechten en leges de komende tijd slechts minimaal te verhogen. Wethouder Middelkoop haastte zich te zeggen dat begraven op Urk in vergelijking met andere gemeenten absoluut niet duur is, maar hij wil ook in de toekomst geen extra financiële drempels voor begraven op Urk opwerpen.

Urk heeft twee begraafplaatsen en één kerkhof. Bij het Kerkje aan de Zee is het oudste kerkhof van Urk. Vanaf 1787 werden er mensen begraven. In 1954 kreeg Urk een tweede begraafplaats aan de Holkenkamp. Op deze twee locaties worden nog maar weinig overledenen ter aarde besteld. In 1974 werd de huidige begraafplaats De Vormt geopend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel