Ooievaarsnesten extra beschermd bij werkzaamheden elektriciteitsmasten

LELYSTAD • Do 28 oktober 2021 | 12:53 • Donderdag 28 oktober 2021 | 12:53

Met een hoogwerker en een hangend karretje aan de stroomkabels is netbeheerder Tennet aan het werk bij de hoogspanningsmasten langs de Larserdreef in Lelystad. Omdat deze masten vol zitten met ooievaarsnesten, is de werkwijze omgegooid. Een speciaal plan is gemaakt om ervoor te zorgen dat de ooievaarsnesten niet beschadigd worden. Ecoloog Jelle Aalders moet de werkzaamheden bij de ooievaarsnesten in de gaten houden.

De ooievaar is een beschermd dier in Nederland en dat betekent dat ook het ooievaarsnest niet beschadigd mag worden. Tennet heeft daarom een plan gemaakt waarbij het ooievaarsnest niet aangeraakt hoeft te worden. De nesten liggen op de dwarsbalken aan de puntjes van de mast. Daaronder hangen de stroomkabels. Met een hoogwerker wordt nu van onderen bij het ooievaarsnest gewerkt.

De ooievaars zelf hebben geen last van de werkzaamheden. De vogels vliegen in september en oktober richting Afrika om daar te overwinteren. De nesten zijn nu leeg en daarom mag Tennet nu bij deze masten werken.

Netbeheerder Tennet is bezig met het vergroten van het elektriciteitsnet. Dat is nodig, omdat er steeds meer duurzame stroom wordt opgewerkt en het stroomnet vol raakt. Momenteel kan er 2500 ampère over de kabels. Met de nieuwe kabels wordt de stroomsterkte 4000 ampère. De elektrische spanning blijft gelijk, 380.000 volt. Dat is meer dan duizend keer de spanning van een stopcontact thuis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel