Boswachters extra alert op vogelgriep in natuurgebieden

NOORDOOSTPOLDER • Do 28 oktober 2021 | 13:59 • Donderdag 28 oktober 2021 | 13:59

Boswachter Harco Bergman en zijn collega's zijn momenteel extra alert op vogels die de vogelgriep bij zich kunnen dragen. Dat is naar aanleiding van de vaststelling van het virus bij een pluimveebedrijf in Zeewolde. Onder meer watervogels, zoals ganzen, eenden en zwanen worden in de gaten gehouden.

Volgens de boswachter van het Kuinderbos bestaat de kans dat het virus verder is verspreid naar andere delen van de provincie, ook al heeft hij hier nog geen melding van gekregen. Vogels met het virus worden slomer, maken geen geluid en krijgen oogontsteking en ademhalingsproblemen. Uiteindelijk kunnen ze overlijden.

Vogels niet aanraken
Voor mensen die de dieren met deze verschijnselen tegenkomen, heeft Bergman een dringend advies. "Ga er niet aanzitten, en geef de signalen door aan ons of andere bevoegde instanties zodat de besmette dieren opgeruimd worden en verdere verspreiding voorkomen kan worden."

Daarnaast raadt de boswachter aan om vogels niet te verstoren. "Zorg dat je hond niet in het water gaat, dan vliegen vogels op en gaan ze in kleinere clubjes ergens anders zitten." Volgens Bergman verspreidt het virus zich dan sneller.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel