Ambulancezorg: 'Te veel nadruk op geweld tegen medewerkers'

BIDDINGHUIZEN • Vr 29 oktober 2021 | 10:31 • Vrijdag 29 oktober 2021 | 10:31

Ambulancezorg Nederland (AZN) vindt ieder geval van geweld tegen ambulancemedewerkers er één te veel, maar wil het beeld bijstellen dat dit aan de orde van de dag is. Elk geweldsincident wordt uitvergroot in de media, terwijl een groot deel van de medewerkers er nooit mee te maken krijgt, stelt de sectororganisatie van de 25 Regionale Ambulancevoorzieningen vrijdag tegen NU.nl. Aanleiding voor de uitspraken is het incident van dinsdagavond waarbij twee ambulancemedewerkers zwaar zijn mishandeld op een vakantiepark in Biddinghuizen.

Woordvoerder Nadiene Toby van AZN noemt het incident afschuwelijk. ''Dat hoop je nooit mee te maken.'' Maar volgens Toby is er een tendens waarbij veel mensen bij ambulancezorg denken aan agressie en niet aan zorg. ''Terwijl de meeste mensen juist blij zijn als wij er zijn en ons met open armen ontvangen. Helaas is er een kleine groep mensen die daar anders op reageert.''

Volgens de organisatie valt het over het algemeen mee met het aantal geweldsincidenten tegen ambulancemedewerkers. In 2020 waren het er 762 op ongeveer 1,3 miljoen ambulanceritten. "Al jaren mag ik gelukkig vertellen dat het een mooie jaarwisseling was", geeft de AZN-woordvoerder als voorbeeld. "Met nagenoeg geen incidenten."

Geweld tegen politie neemt wel toe
De door het ministerie van Justitie en Veiligheid opgetuigde Taskforce Onze Hulpverleners Veilig (TOHV) reageert ook op het nieuws. In die taskforce werken de politie, de gemeenten als werkgever van de boa's, de brandweer, het ministerie van Justitie en Veiligheid, het OM en wetenschappers samen aan het terugdringen van agressief gedrag tegen hulpverleners. Volgens TOHV heeft de politie vaker met geweld te maken dan ambulancepersoneel.

Bij de politie zou het per jaar om 12.500 geweldsincidenten gaan en dat aantal neemt toe. In ongeveer de helft van de gevallen gaat het om verbaal geweld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel