'Rijk aan zet om werk te maken van aardgasvrije stad'

ALMERE • Za 30 oktober 2021 | 21:00 • Zaterdag 30 oktober 2021 | 21:00

Als Almere echt stappen wil zetten om alle woningen van het gas af te krijgen, is er geld nodig van het Rijk. Dat zegt wethouder Jan Hoek in de Transitievisie Warmte Almere. In deze visie staan plannen om de stad voor 2050 van het aardgas af te krijgen.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat alle gemeenten eind 2021 een Transitievisie Warmte moeten hebben. De plannen in de Almeerse visie zijn nog allesbehalve concreet. De komende vijf jaar gaat de gemeente alleen werk maken van het isoleren van woningen, zodat er minder energie nodig is om ze te verwarmen. Daarnaast worden bouwers en projectontwikkelaars uitgedaagd om voor nieuwbouwwoningen met nieuwe 'aardgasvrije' ideeën te komen.

Volgens wethouder Hoek doet Almere op basis van het beschikbare budget de juiste dingen. "Maar genoeg is het zeker niet. Bij lange na niet. Er is veel meer actie en veel meer geld nodig. Van gemeenten, maar ook van het Rijk. Zonder de inzet van het Rijk met middelen en wetgeving, kan en wil Almere geen grootschalige ingrepen voorstellen. We hebben een globaal beeld van mogelijke ingrepen, maar om op dit gebied echt stappen te zetten, is geld nodig."

Minimale bezetting
De duurzaamheidsafdeling van de gemeente Almere werkt met een minimale bezetting; zo'n 2,4 fte. Ter vergelijking; in Utrecht zijn zo'n dertig mensen fulltime bezig met duurzaamheid in de stad en in Amsterdam en Rotterdam gaat het nog eens tien tot twintig mensen meer. De gemeente Almere schrijft daarover: "Met de huidige bezetting van 2,4 fte boeken wij geen significante voortgang. Het team moet daarvoor minimaal worden uitgebreid naar het niveau van een stad als Hilversum (90.000 inwoners, 15 fte op de duurzaamheidsafdeling)."

Almere heeft al voorsprong
Vanaf 2024 is er structureel meer geld beschikbaar voor de opgave om de Almeerse woningen van het gas af te krijgen. De stad heeft - naar eigen zeggen - al wel een voorsprong als het gaat om het aardgasvrij maken. De helft van de woningen wordt verwarmd door stadswarmte. "Dat levert minder CO2-uitstootop dan individuele CV-ketels." De leverancier van die warmte is Vattenfall. Het bedrijf heeft plannen om het warmtenet te verduurzamen. Op korte termijn gebeurt dat door de inzet van biomassa.

Woningen in Almere Buiten, Almere Haven en Almere Hout zijn nog wel op het aardgasnet aangesloten. Voor deze wijken moeten nog wel alternatieven komen. Per buurt wordt een plan gemaakt. Vanaf volgend jaar wordt gekeken welke buurten in aanmerking komen 'voor een eerste verkenning'. Er wordt dan gekeken maar luchtwarmtepompen, de inzet van bodemenergie, zonnewarmte, restwarmte, biomassa en energie uit oppervlakte- en afvalwater.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel