Groot deel raad wil korting op WMO schrappen

LELYSTAD • Wo 3 november 2021 | 14:45 • Woensdag 3 november 2021 | 14:45

Er is een brede steun in de Lelystadse gemeenteraad om de tariefsverlaging van 15 procent voor aanbieders van huishoudelijke hulp via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) niet door te voeren. Wethouder Jack Schoone blijft echter bij het standpunt dat dit wel nodig is.

De uitgaven voor de WMO lopen uit de pas: de vergoeding van het Rijk die men krijgt voor uitvoering van de wet is niet genoeg om alle uitgaven te dekken. Daarom kondigde wethouder Jack Schoone vorige maand aan de aanbieders van huishoudelijke hulp 15 procent te gaan korten op de vergoeding die zij krijgen voor hun werkzaamheden.

Sober, efficiënt en hygiënisch
Via de WMO krijgen mensen die dat zelf tijdelijk of permanent niet kunnen hulp bij het schoonhouden van hun huis. Volgens de gemeente voldoet het nieuwe beleid aan de doelstelling dat dit 'sober, efficiënt en hygiënisch' gebeurt.

Vorige week liet Woonzorg Flevoland, mede namens drie andere aanbieders van huishoudelijke hulp, de gemeenteraad al weten dat de bodem voor wat betreft het huis schoon en leefbaar opleveren al is bereikt. Een algemene korting van vijftien procent op het budget betekent minder zorg voor alle mensen die er gebruik van maken, vertelde Daniëlle Buiting. "Hierdoor worden kwetsbare cliënten nog kwetsbaarder."

Korting schrappen
Een groot aantal partijen in de gemeenteraad wil daarom de korting van 15 procent schrappen. Leefbaar Lelystad, Gemeentebelangen Lelystad, PvdA, Denk, Mooi Lelystad, CDA, D66 en PVV hebben daarvoor de handen ineen geslagen. Samen hebben die partijen 17 van de 35 raadszetels, net geen meerderheid dus, maar het kan zijn dat de komende twee weken andere partijen nog aansluiten bij het initiatief.

Deze partijen willen eerst weten wat de consequenties zullen zijn van een eventuele korting voor cliënten, maar ook voor de dienstverlenende organisaties. Doorvoeren van de bezuiniging per 1 mei volgend jaar zou daarom op zijn minst moeten worden uitgesteld.

Fifty fifty
Dat laatste, daar is wethouder Schoone het niet mee eens. Hij stelt dat er over de korting is overlegd met de aanbieders van huishoudelijke hulp. Twee van hen, samen goed voor 1.500 klanten in Lelystad, zijn het met de korting eens. Vier anderen, waaronder Woonzorg, gezamenlijk ook goed voor 1.500 klanten, zijn het er niet mee eens. Volgens hem betekent de korting dat cliënten zoveel mogelijk zullen worden aangesproken op wat ze nog wel zelf kunnen doen, maar is er voor de mensen die dat nodig hebben wel degelijk adequate hulp. De gemeenteraad beslist op 16 november over de bezuiniging.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel