St Jansdal en Antonius Ziekenhuis stellen reguliere zorg uit

FLEVOLAND • Vr 5 november 2021 | 14:35 • Vrijdag 5 november 2021 | 14:35

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en het Antonius Ziekenhuis in Sneek stellen ingrepen uit vanwege het aantal coronapatiënten. In Harderwijk zijn momenteel vijf operatiekamers in gebruik in plaats van zes. Ook is er een planningsstop afgekondigd, waardoor afspraken niet worden ingepland en patiënten op een wachtlijst komen te staan. Beide ziekenhuizen ontvangen ook patiënten uit Flevoland.

Mensen van wie een ingreep uitgesteld wordt, worden door de ziekenhuizen persoonlijk op de hoogte gesteld.

Volgens een woordvoerder van St Jansdal gaat het om planbare zorg zoals oogoperaties, maar ook ingrepen aan keel, neus en oor die eventueel uitgesteld worden. Spoedzaken zoals bevallingen en de behandeling van kankerpatiënten blijven doorgaan.

In het St Jansdal in Lelystad worden geen patiënten met corona opgenomen. Daar is ook geen sprake van het afschalen van reguliere zorg; de twee operatiekamers blijven in gebruik.

Antonius Zorggroep
In het Antonius Ziekenhuis in Sneek bepalen meerdere factoren of een ingreep door kan gaan. Zo is de tijd dat patiënten al op een wachtlijst staan en de ernst van de klachten van invloed. De Noord-Nederlandse ziekenhuizen besloten donderdag gezamenlijk om de reguliere zorg af te schalen.

Ook in Sneek blijft de acute zorg doorgaan. Het aantal bedden voor coronapatiënten op de verpleegafdeling wordt daar de komende week uitgebreid. Het aantal IC-bedden blijft gelijk op zes.

Op de locatie in Emmeloord, waar kleinere ingrepen en controle-afspraken worden gehouden, verandert voorlopig niets. Het kan zijn dat daar nog verandering in komt, bijvoorbeeld als personeel van de locatie in Emmeloord ingezet wordt in Sneek.

Ook uitgestelde operaties in Isala
Ook in het ziekenhuis Isala in Zwolle worden operaties afgezegd, blijkt uit berichtgeving van RTV Oost. Isala doet dit om de acute zorg overeind te kunnen houden. "Het rondkrijgen van de personele planning is een dagelijkse puzzel. Door planbare operaties af te zeggen, kunnen we personeel op andere afdelingen inzetten", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Extra corona-afdeling
Het Flevoziekenhuis in Almere hoeft de reguliere zorg vooralsnog niet af te schalen. Volgens een woordvoerder is er momenteel geen reden tot ongerustheid. Wel wordt een extra afdeling opgebouwd om patiënten met corona te verzorgen. "Dat zegt iets over de toename die we verwachten."

Momenteel liggen er meer dan 1.320 mensen met COVID-19 in de Nederlandse ziekenhuizen, van wie meer dan 270 op de intensive care. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) geeft aan geen signalen te hebben dat het aantal ziekenhuisopnames gaat afnemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel