Ex-gedetineerden moeten jongeren behoeden voor criminaliteit

ALMERE • Ma 8 november 2021 | 7:15 • Maandag 8 november 2021 | 7:15

"Ik ben voor meerdere overvallen veroordeeld. Daar heb ik vijf jaar voor gekregen. En ik heb nog geluk gehad, want ik kon veel meer krijgen. Ik heb veel geld gezien ook, maar ik heb daar niks van over. Niets daarvan zie ik terug."

Met die waarschuwende boodschap wil ex-gedetineerde Jordy Blitz ervoor zorgen dat kwetsbare Almeerse jongeren niet kiezen voor het criminele pad. Het is één van de middelen die de gemeente Almere inzet om ondermijning in de stad tegen te gaan.

De georganiseerde misdaad vermengt zich steeds meer met de bovenwereld, bijvoorbeeld ook door jongeren onder druk te zetten om illegale dingen te doen. Door de inzet van het schoolprogramma 'Gestolen Tijd' van Stichting Surant hoopt de gemeente dat minder jongeren afglijden. Doel is de jongeren weerbaarder te maken tegen criminaliteit.

"Ik heb zelf ook foute keuzes gemaakt soms. Ik ben soms met de politie in aanraking gekomen. Dit laat mij gewoon realiseren dat het eigenlijk best wel heftig is. Dat je wel gewoon echt in de goot kan belanden door dit soort dingen". Dat zegt Fabian Man. Hij is leerling op het Nautilus College. Op deze school wordt speciaal onderwijs gegeven aan jongeren met gedragsproblemen. Het zijn jongeren die ook wel eens in aanraking komen met de criminaliteit.

'Uiteindelijk stellen die strepen niets voor'
Tijdens de voorlichtingslessen vertellen ex-gedetineerden hun verhaal en waarschuwen zij de jongeren om niet dezelfde fouten te maken zoals zij. Eén van de ex-gedetineerden is Shayro Elisabeth: "Ik heb gezeten voor zware mishandeling. Jongeren weten niet wat de consequenties daarvan zijn. Ze weten niet wat je iemand anders ouders aandoet. Het is alleen maar strepen verdienen op straat. Maar uiteindelijk stellen die strepen, en dat je iemand hebt aangepakt op straat, niets voor. Die vrienden, die zijn er niet meer. Uiteindelijk sta je er weer alleen voor. En dan heb je niets aan die strepen die je verdiend hebt op straat. Daar probeer ik ze mee te helpen."



De lessen komen aan bij jongeren
Schooldirecteur Gea Heuven ziet dat de lessen aankomen bij de leerlingen. Het is meer dan voorlichting alleen: "Wat je ziet, is dat er zoveel raakvlakken zijn tussen het verleden van de ervaringsdeskundigen en het leven waar onze leerlingen in zitten." Volgens de directrice komen de meeste leerlingen op het Nautilus College uit eenoudergezinnen. De vader is vaak niet meer in beeld en de moeder moet hard werken om financieel het hoofd boven water te houden. "En dan hebben sommige leerlingen de behoefte om snel geld te verdienen. Soms door te stelen of door straatroven te plegen", aldus directeur Heuven. Het helpt volgens haar dat de ex-gedetineerden de situaties van de leerlingen herkennen. En dat ze -nu ze ouder zijn- kunnen vertellen dat het uiteindelijk niets oplevert.



Heuven wil de samenwerking met Stichting Surant dan ook verder uitbreiden. Surant gaat workshops aanbieden op school: "Jongeren kunnen dan hun talenten ontdekken in die workshops. En zo hopen we dat het bij gaat dragen aan een keuze voor een mbo-opleiding. En dat ze verder gaan op het goede pad." Ook ex-gedetineerde Shayro Elisabeth hoopt daaraan iets bij te dragen. "Ik kan niet honderd mensen veranderen. Maar als ik één op de honderd een beetje de goede richting op kan sturen, geeft mij dat voldoening."

Jeugdcriminaliteit daalt, maar misdaden heftiger
Uit de voortgangsrapportage Actieplan Veiligheid over de eerste zes maanden van 2021 komt naar voren dat er in die periode zo'n 830 jongeren tussen de 12 en 24 jaar zijn aangehouden in Almere. Dat waren er iets minder dan in de eerste zes maanden van 2020 (937) en 2019 (1098). Die daling kan volgens de gemeente mogelijk te verklaren zijn door de coronamaatregelen die begin dit jaar golden, zoals de sluiting van winkels, horeca en het instellen van de avondklok. Maar ondanks dalende cijfers, zijn er wel grote zorgen bij de gemeente. Er is namelijk een stijging van het aantal minderjarige verdachten dat een ernstig geweldsdelict pleegt. "Aangezien het feiten met grote impact betreft, doen wij er alles aan om hier goed zicht op te houden", aldus de gemeente in de Veiligheidsrapportage.

Alle jeugdige verdachten die zijn aangehouden voor straatroven en overvallen krijgen een persoonsgerichte aanpak. Die aanpak richt zich op het hele gezin en de eventuele problemen die in het gezin spelen. Daarnaast wordt er gekeken naar onderlinge verbanden tussen jongeren 'om negatieve beïnvloeding te beperken'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel