Agrariërs en provincie strijden tegen nieuwe regelgeving

FLEVOLAND • Ma 8 november 2021 | 21:51 • Maandag 8 november 2021 | 21:51

De provincie Flevoland steunt agrariërs en belangenorganisatie LTO in hun verzet tegen een nieuwe nitraatrichtlijn. Door het ministerie van Landbouw is een plan gemaakt om de hoeveelheid nitraat in het grondwater verder naar beneden te brengen. Dat pakt volgens LTO slecht uit voor boeren in het algemeen, maar zeker voor die in Flevoland. De provincie is het daarmee eens en pleit voor maatwerk.

"Juist in Flevoland is eigenlijk geen probleem met nitraat in het grondwater", zegt gedeputeerde Harold Hofstra. "Oppervlaktewater, daar moet zeker wel aandacht voor zijn, maar niet met deze maatregel." De provincie lobbyt in Den Haag om de plannen aangepast te krijgen.

Wat is nitraat?
Nitraat is een stof die van nature in groenten en fruit zit. In mindere mate zit het ook in drinkwater. De hoeveelheid nitraat in voedsel kan stijgen door mest of kunstmest. Te veel nitraat kan schadelijk zijn, al is het volgens het Voedingscentrum onwaarschijnlijk dat je via eten te veel nitraat binnenkrijgt. Er zijn Europese regels om te zorgen dat er niet te veel nitraat in eten en drinkwater terechtkomt.

Nederland is verplicht om elke vier jaar een actieprogramma op te stellen om de waterkwaliteit te verbeteren. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft samen met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat hiervoor een nieuw voorstel gemaakt. Dat is het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn geworden.

'Overheid gaat te veel bepalen'
Volgens LTO verliezen boeren door de veelheid aan regels vruchtbare landbouwgrond, moeten ze tegen de natuur in werken en worden ze beperkt in hun vakmanschap. Zo bepaalt de overheid volgens LTO nagenoeg alles voor boeren, van de hoeveelheid land die ze mogen gebruiken tot wanneer ze moeten zaaien en oogsten.

In de plannen staat bijvoorbeeld dat regelmatig een gewas geplant moet worden dat de bodem niet uitput. Dat zijn niet de gewassen waarmee goed verdiend kan worden. Akkerbouwer Marcel Scholtens uit Luttelgeest vergelijkt het met de overheid die bepaalt hoe je tuin eruit moet zien. "U bent verplicht om een derde van uw tuin in te zaaien met gras. Het andere gedeelte, daar mag u wat vaste planten neerzetten."

'Prei van het land?'
Ander punt dat in de plannen staat is dat op zandgronden voor 1 oktober de producten van het land af moeten zijn. "Maar hoe krijgen we dan de prei, broccoli of witlof van het land?" vraagt Scholtens zich hardop af. Dat gebeurt normaal gesproken namelijk na 1 oktober. "Als wij voor 1 oktober oogsten hebben wij niet de juiste kwaliteit en gaan er verliezen optreden. Volgens mij moeten wij dat niet willen."

LTO is al enige tijd bezig met campagne voeren tegen de nieuwe nitraatrichtlijn. Die is nog niet definitief. De afgelopen weken kon bij het ministerie gereageerd worden op de voorstellen.

Ook de provincie heeft daar haar onvrede kenbaar gemaakt: "We zitten nu volop in het lobbytraject richting het Rijk en de minister," geeft gedeputeerde Hofstra aan. "Om daar de boodschap over te brengen: dit moet je niet op deze manier doen en dus willen we dit plan van tafel krijgen."

LTO maakt eerder deze video over de veranderingen:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel