Werkstraf voor zweminstructeur na verdrinking jongen (11)

EMMELOORD • Di 9 november 2021 | 14:06 • Dinsdag 9 november 2021 | 14:06

Een 54-jarige zweminstructeur uit Emmeloord krijgt een werkstraf van 120 uur omdat hij schuldig is bevonden aan de dood van een 11-jarige jongen. Slachtoffer Adonay uit het Friese Balk verdronk in februari vorig jaar tijdens zijn eerste zwemles in Lemmer. Dat meldt Omrop Fryslân.

Een tweede instructeur, een 61-jarige vrouw uit het Friese Koudum, krijgt zestig uren werkstraf. De rechter denkt dat de jongen al aan het begin van de zwemles is verdronken. ''Verdachten hebben het aantal kinderen op geen enkel moment geteld. Verdachten hebben ook geen afspraken gemaakt over de vorm en inhoud van de les, en niet over hoe ze toezicht hebben gehouden."

Kennismakingsles
Het slachtoffer, afkomstig uit Eritrea, deed mee aan een eerste kennismakingsles in het ondiepe deel van het instructiebad, dat met een drijflijn was afgescheiden van het diepe gedeelte. De kinderen mochten niet voorbij de drijflijn komen.

Pas als de kinderen na de les gaan douchen, wordt opgemerkt dat de jongen er niet bij is. Hij is vervolgens gevonden op de bodem van het diepe gedeelte van het zwembad. Reanimatie mocht niet meer baten.

Overleden door tekortschieten
De rechter rekent het de verdachten aan dat veiligheidsinstructies niet duidelijk genoeg zijn overgebracht aan de schoolkinderen. ''Adonay is volledig aan de aandacht van verdachten ontsnapt, en dat is hen aan te rekenen. Adonay is als gevolg van dit tekortschieten overleden."

Het Openbaar Ministerie had 240 uur werkstraf geëist tegen de man. Volgens de rechter is het duidelijk dat geen enkele straf het verdriet van een moeder kan verzachten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel