Eis: 18 maanden cel voor gooier zelfgemaakt explosief

ALMERE • Wo 10 november 2021 | 17:15 • Woensdag 10 november 2021 | 17:15

Het Openbaar Ministerie eist tien maanden cel tegen een 31-jarige man die een zelfgemaakte explosief tot ontploffing bracht in Almere Stad. De man gooide in mei een steen met daaraan een stuk vuurwerk tegen de ruit van een buurtbewoner. Die zou hem nog 1.700 euro schuldig zijn als betaling voor het knippen van henneptoppen. Als de man opnieuw in aanraking komt met justitie, dan moet hij nog eens acht maanden de cel in.

Bewoners van de Jacob Catsstraat in Literatuurwijk troffen de zwaargewonde man aan op straat. Als gevolg van de ontploffing mist hij vier vingers van zijn rechterhand. Toen de politie ter plaatse kwam, was de verdachte al naar het ziekenhuis van Almere. Toen de politie hoorde dat er daar een man werd geholpen die een paar vingers miste, kwamen ze hem al snel op het spoor. In de directe omgeving van de ontploffing trof de politie namelijk stukjes bot en menselijk weefsel van de vingers van de man aan.

'Signaal afgeven'
Het beoogde slachtoffer was die avond niet thuis. De vuurwerkgooier was daar naar eigen zeggen van op de hoogte. Hij wilde een signaal afgeven, om zijn eis kracht bij te zetten. De officier van justitie vindt dan ook niet bewezen dat hij de bewoner van de Jacob Catsstraat in levensgevaar heeft gebracht.

Het slachtoffer zegt tegen de rechter dat de gevolgen van de explosie groot zijn. Hij is doodsbang, heeft zijn huis verkocht en leidt een zwervend bestaan. Ook mag hij zijn kinderen niet meer zien.

De verdachte beriep zich eerst op zijn zwijgrecht, maar bekende al snel het explosief gegooid te hebben. Tegen de rechter zegt hij van zijn daden te hebben geleerd. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel