Provinciale Staten willen aanpak energiearmoede

FLEVOLAND • Do 11 november 2021 | 6:26 • Donderdag 11 november 2021 | 6:26

De provincie moet alles in het werk stellen om energiearmoede in Flevoland te voorkomen. Een motie van 50Plus van die strekking is woensdagavond tijdens een vergadering in het provinciehuis aangenomen.

Door de sterk gestegen energieprijzen zien gezinnen, instellingen en bedrijven de energierekening ook fors stijgen. Volgens 50Plus zou zeven procent van de Flevolandse huishoudens te maken krijgen met financiële problemen. In Lelystad zou dat zelfs meer dan tien procent zijn.

In de motie wordt het college van Gedeputeerde Staten opgedragen te onderzoeken op welke manier huishoudens met acute energiearmoede geholpen kunnen worden. Daarnaast moeten er ook voorstellen komen om het probleem structureel aan te pakken. Gedacht wordt om vooral minder draagkrachtige huishoudens te helpen met het isoleren van hun huizen voor zover dat nog niet gedaan is. Door geldgebrek wonen zij vaak in de minst energiezuinige woningen en hebben zij een hoge energierekening.

Flevoland is volgens de motie de provincie die landelijk gezien het hoogste percentage duurzame energie levert. Het zou de provincie sieren als er dan ook een gedegen programma komt om energiearmoede tegen te gaan, vindt 50Plus. De leveranciers van de opgewekte energie moeten gevraagd worden om bij te dragen. Een samenwerking met andere regio's kan ook helpen het probleem op te lossen.

Tips om te bezuinigen op de energierekening
Verder hebben Provinciale Staten een voorstel van PvdA en GroenLinks aangenomen om een pakket tips samen te stellen om op de energierekening te bezuinigen. "Des te minder energie je verbruikt, des te weerbaarder je bent tegen de prijsschommelingen op de energiemarkt", is de gedachte. Het zou in veel gevallen relatief eenvoudig zijn om te besparen, maar de mensen moeten wel weten hoe. De provincie gaat daar nu mee aan de slag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel