Partij voor de Dieren bezorgd over afschot grote grazers tijdens vogelgriep

LELYSTAD • Vr 12 november 2021 | 13:44 • Vrijdag 12 november 2021 | 13:44

De Partij voor de Dieren in Provinciale Staten denkt dat grote gezondheidsrisico's kunnen ontstaan door afschot van grote grazers in de Oostvaardersplassen. De partij vraagt zich daarom af of het doden van de dieren door kan gaan ondanks de uitbraak van vogelgriep. Daarom zijn schriftelijke vragen gesteld, waarin de PvdD het provinciebestuur vraagt om het afschot dit seizoen te staken.

De Oostvaardersplassen liggen binnen tien kilometer van het eendenbedrijf bij Zeewolde waar vogelgriep is vastgesteld. Binnen deze afstand mag niet worden gejaagd, maar voor de Oostvaardersplassen is een uitzondering gemaakt. Daarom kan deze winter 'gewoon' gejaagd worden.

Gezondheid
De Partij voor de Dieren vindt het gezondheidsbelang belangrijker dan de ambitie van Staatsbosbeheer om 1400 edelherten en 80 heckrunderen af te schieten. Het vogelgriepvirus is volgens de partij een zeer gevaarlijke en besmettelijke ziekte, voor zowel mens als dier. "Het zou zelfs kunnen leiden tot een veel grotere pandemie dan COVID-19", zegt de partij.

Verdere verspreiding van het virus moet daarom worden tegengegaan, stelt de fractie. Maar door het schieten kunnen watervogels opschrikken, zich verplaatsen en daardoor het virus verder verspreiden. En geluiddempers, die voor minder harde knallen moeten zorgen, geven 'nooit voldoende zekerheid' om verstoring tegen te gaan.

Jacht tot in het voorjaar
Staatsbosbeheer mag tot 15 maart jagen op de grote grazers. Vanaf die datum begint het broedseizoen. De organisatie zegt de doelstelling in het terugbrengen van het aantal dieren waarschijnlijk niet te gaan halen. Hoeveel edelherten en heckrunderen uiteindelijk worden afgeschoten, is onder meer afhankelijk van het weer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel