Jagers verzetten zich tegen opsplitsing wildbeheereenheid

FLEVOLAND • Zo 14 november 2021 | 15:53 • Zondag 14 november 2021 | 15:53

"We accepteren niet dat een kleine minderheid zijn wil oplegt aan een overgrote meerderheid. 95 procent van onze leden wil niet dat onze wildbeheereenheid wordt opgesplitst." Dat zegt Henk Suelman, voorzitter van de Wildbeheereenheid Flevoland.

Hij reageert daarmee op het besluit van Gedeputeerde Staten om, ondanks stevig verzet van de jagers, de wildbeheereenheid (wbe) op te splitsen in 3 afzonderlijke eenheden. De provincie denkt daarmee sterker te staan, omdat er dan voor kleinere gebieden ontheffingen kunnen worden afgegeven.

'Massaal nee'
De jagersclub kwam afgelopen donderdag bij elkaar om het definitieve besluit van de provincie te bespreken. "De leden zeggen massaal nee. Het besluit van GS is polariserend en niet democratisch. We gaan op 24 november inspreken bij de commissie, in de hoop dat de Provinciale Staten GS terugfluit", aldus Suelmann.

Een wildbeheereenheid voert het faunabeleid uit. De jagers schieten wild af, om schade aan gewassen en aan de natuur te voorkomen. Maar ze houden ook tellingen en voorzien de makers van het natuurbeleid van gegevens, van informatie en van advies. Op dit moment krijgt de provincie nog één advies voor heel Flevoland.

Juridisch sterker
De provincie geeft ontheffingen om bepaalde dieren af te schieten. En die ontheffingen worden soms juridisch aangevochten. De provincie zou dan juridisch sterker staan als die adviezen specifieker zijn toegesneden op een bepaald gebied. Zo heeft het zuiden van de provincie te maken met het beheer van onder meer damherten in het Horsterwold. Deze soort komt in de andere delen van Flevoland niet voor. Oprukkende wasbeerhonden zijn juist weer een probleem dat in de Noordoostpolder voorkomt.

Het rommelt al een tijdje in de Flevolandse jagerswereld. Wegens financiële problemen en het gebrek aan draagvlak is de Stichting Faunabeheer Flevoland onlangs opgeheven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel