Boete voor man die gedeputeerde Rijsberman online 'kampbeul' noemde

LELYSTAD • Ma 15 november 2021 | 15:36 • Maandag 15 november 2021 | 15:36

De politierechter in Lelystad heeft een 55-jarige man uit Zoetermeer veroordeeld tot een boete van 600 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De man plaatste in november vorig jaar een bericht op Facebook, waarin hij de Flevolandse gedeputeerde Michiel Rijsberman onder meer uitmaakte voor kampbewaarder en beul.

Volgens de man uit Zoetermeer gebeurde dat in een column die hij als reactie plaatste onder een Facebookbericht over de dieren in de Oostvaardersplassen. Hij schrijft vaker columns waarin hij kritisch is over de overheid. Naar eigen zeggen is hij een enorme dierenvriend.

Martelproject
Hij nam bijvoorbeeld vorig jaar het initiatief om een standbeeld tegen dierenleed op te richten voor hond Batman, die door zijn baasjes in Rijswijk aan een boom was gebonden en zo omkwam. "Toen ik daar druk mee was en hoorde van het dierenleed in de Oostvaardersplassen, kon ik dat niet negeren natuurlijk", vertelde hij maandag in de rechtszaal. In zijn column noemde hij de situatie in het natuurgebied een martelproject, waar types als Rijsberman "een harde plasser van krijgen". "Michiel, getrouwd en twee kinderen, zal vast boeiend conversatiemateriaal hebben, als hij na een dag 'hard' werken thuiskomt", schreef hij ook.

Vrijheid van meningsuiting?
Tijdens de zitting nam de man zijn eigen verdediging voor rekening. Met maar liefst dertien kantjes legde hij de rechter uit waarom hij vindt dat hij met de column in zijn recht stond. Hij ziet zijn woorden als artistieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting. Dat er grenzen zijn aan die vrijheid van meningsuiting, snapt hij wel. Maar dan pas bij bedreiging of oproepen tot geweld. Daar was de officier van justitie het niet mee eens. "Ik snap dat meneer heel emotioneel was over het afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen, maar dit bericht was onnodig grievend." Dat het na plaatsing ook nog eens een paar keer online werd gedeeld, maakt het er volgens hem niet beter op. Daarom eiste hij een boete van 700 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Smaad
De politierechter vond ook dat de Zoetermeerder een grens heeft overschreden en veroordeelde hem voor smaad. De verzonnen dialoog met zijn kinderen, vond ze daarbij heftig. "Want die worden erbij gehaald, terwijl meneer Rijsberman ook alleen maar zijn werk doet en daarvoor moeilijke beslissingen moet nemen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel