Nieuw reddingsprotocol bij scheepsrampen

URK • Ma 15 november 2021 | 17:34 • Maandag 15 november 2021 | 17:34

Bij een ongeluk op het water is het belangrijk dat bij reddingsacties goed wordt samengewerkt. Daarom hebben verschillende partijen afspraken vastgelegd in een nieuw protocol voor scheepsrampen waar Urkers bij betrokken zijn.

Woensdag hebben gemeente, politie, kustwacht hun handtekening onder de afspraken gezet. Alle afspraken staan in een handzaam boekje. Door de samenwerking kan snel de juiste hulp geboden worden en kunnen zoekacties worden opgezet en gecoördineerd. Wethouder Nathanaël Middelkoop van Visserij is er blij mee. "Het schept helderheid over wie waarvan is, hoe de lijntjes lopen, met als doel om snel en daadkrachtig te kunnen handelen."

Lummetje
In 2019 verging de UK 165. Hierna is het initiatief genomen om tot duidelijke afspraken te komen tussen het Calamiteiten Team Maritiem Urk (CTMU), de gemeente, de Nederlandse Kustwacht, Nationale Politie, het Landelijk Team Onderwaterzoekingen en Dregteam SOAD. Door deze samenwerking kan volgens de gemeente in het vervolg snel de juiste hulp geboden worden en kunnen zoekacties worden opgezet en gecoördineerd. "Naar aanleiding van de ervaringen die we met de laatste calamiteiten hebben opgedaan, willen we zo snel mogelijk de kracht inzetten die we als Urker gemeenschap hebben", zegt Middelkoop.

Ondanks dat alles nu goed op papier staat, hoopt de wethouder dat het boekje nooit nodig zal zijn: "Dit zijn protocollen die je opstelt in de hoop dat je ze nooit nodig hebt, dus dat ze overbodig zijn gebleken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel