Brievenbus voor Hemelpost op begraafplaats Ens

ENS • Wo 17 november 2021 | 18:31 • Woensdag 17 november 2021 | 18:31

Op de begraafplaats in Ens wordt zaterdag een brievenbus geplaatst waar nabestaanden die hun dierbaren missen een brief of een tekening in kunnen leggen. Deze hemelpost kunnen ze dan symbolisch naar de hemel sturen, om zo wat steun en troost te vinden.

"We kwamen het tegen op het nieuws", zegt Ans Dohmen, één van de initiatiefnemers van de brievenbus. Een vrouw uit Driehuis had haar man verloren en was in gesprek gegaan met de gemeente over het plaatsen van een brievenbus, omdat zij haar man heel erg miste. Het werd een landelijk initiatief. "Zo heb je het gevoel dat je werkelijk iets doet en iets op papier zet en dat bestemming geeft."

Dohmen zegt dat de organisatie heel integer met de brieven omgaat. "De brievenbus zit op slot, dus daar kan niemand bij." Een keer per maand wordt de brievenbus geleegd. "De brieven gaan we versnipperen en we lezen ze niet. Symbolisch geven we het dan mee aan de wind. Het is AVG-proof."

Lichtjeshart
Bij het plaatsen van de brievenbus zou een lichtjesavond worden georganiseerd, maar deze is afgelast in verband met de coronamaatregelen. We gaan de brievenbus wél plaatsen en plaatsen gedichten op de begraafplaats, zegt Dohmen. "In het midden van het gras maken we een hart en daar kunnen mensen dan op eigen gelegenheid toch heen om een lichtje neer te zetten."

Dohmen nam het initiatief samen met Stefan Veldhuis. Hij wilde meedoen, omdat hij zijn kind verloor. Veldhuis vindt het mooi dat het een initiatief is voor zowel volwassenen als kinderen. "We hebben de scholen erbij betrokken", zegt hij. "Dat wij het eerste dorp in de polder zijn die dit gaan doen is heel mooi." Veldhuis hoopt dat het project in andere dorpen in Noordoostpolder navolging krijgt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel