OM: geen straf voor verdachte brandstichting vanwege psychose

ALMERE • Wo 17 november 2021 | 21:08 • Woensdag 17 november 2021 | 21:08

De man die in april brand veroorzaakte in zijn appartement aan de Allendestraat in Almere Stad, moet van de officier van justitie worden ontslagen van rechtsvervolging. Volgens het OM verkeerde de Almeerder in een psychose toen het gebeurde en daardoor valt de brand hem niet aan te rekenen.

De 38-jarige man vertelde woensdag in de Lelystadse rechtbank dat hij zich niet meer alles kan herinneren van die 10de april. Het ging in die periode slecht met hem door een verbroken relatie, waarna hij zijn medicijnen voor schizofrenie niet meer nam. Hierdoor raakte hij in een psychose.

De brand ontstond doordat hij aan het ‘knutselen’ was met plastic en een elektrische kookplaat op het aanrecht. Dat plastic wilde hij smelten om er een voorwerp van te maken. Wat voor voorwerp het moest worden, kon hij zich in de rechtszaal niet meer voor de geest halen. Toen de boel begon te roken, zette hij de kookplaat naar eigen zeggen meteen uit. Maar toen was het leed al geleden, mede doordat de afzuigkap in de keuken niet werkte en de verdachte het ventilatiesysteem in de woning had geblokkeerd met een trui.

Buurman wilde verdachte te lijf gaan
De giftige dampen trokken naar de bovenburen, waar een baby het inademde en naar het ziekenhuis moest voor behandeling. Het kindje maakt het inmiddels weer goed. De vader van de baby probeerde de verdachte kort na de brand aan te vallen. Een agent werd mishandeld toen hij dit probeerde te voorkomen. De vader kreeg zelf ook een paar klappen van de politie. Beelden daarvan werden door zijn familie verspreid.

De politie vond na de brand meerdere smeulplekken in de woning van de brandstichter. Dat kan volgens hem wel kloppen, omdat hij vaker plastic smolt op deze manier. Waarom hij het ventilatiesysteem had dichtgemaakt? "Dat was net als de afzuigkap kapot en daar zou een reparateur voor komen van de woningbouw. Maar het maakte erg veel lawaai, dat probeerde ik te dempen met de trui."

Hoe is het met de verdachte?
Deskundigen onderzochten de Almeerder en kwamen tot de conclusie dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is geweest. Inmiddels krijgt hij verplichte zorg voor zijn psychische problemen, neemt hij zijn medicijnen weer en gaat het stukken beter met hem. Hij verhuist binnenkort vanuit een noodopvang naar een kamer met begeleiding. Het contact met zijn ex en hun kinderen is ook hersteld.

Omdat de officier het met de deskundigen eens is dat de man ontoerekeningsvatbaar was tijdens de brand, vindt hij dat de verdachte moet worden ontslagen van rechtsvervolging. De advocaat van de Almeerder vindt dat zijn cliënt moet worden vrijgesproken. De rechter in Lelystad doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel