Met speciale ploeg legt Windplan Groen in korte tijd stroomkabels

DRONTEN • Ma 22 november 2021 | 6:30 • Maandag 22 november 2021 | 6:30

Tientallen kilometers aan stroomkabels worden ten zuiden van Dronten in de grond gelegd voor Windplan Groen. Er was niet veel tijd om die bekabeling de grond in te krijgen, omdat er volgend jaar al begonnen wordt met de bouw van de 90 windmolens. De aannemer maakt daarom gebruikt van een relatief nieuwe techniek, waarbij een speciale kabelploeg wordt ingezet.

De initiatiefnemers voor Windplan Groen moesten bovendien rekening houden met de planning van boeren. Het kabeltracé van 42 kilometer loopt voor een groot deel over akkers en de oogst van gewassen moest wel door kunnen gaan.
"We hebben heel bewust gekozen voor najaarswerkzaamheden, na de oogst, om de gewasschade te minimaliseren," vertelt Wilfried Groot Koerkamp van Windplan Groen. "Daarnaast moeten we ook met het weer rekening houden. Want 'bij winterdagen' deze werkzaamheden doen, valt niet mee."

Volgens projectmanager Eelco Wevers van aannemersbedrijf Van Gelder heeft de inzet van de kabelploeg het mogelijk gemaakt om de kabels toch op tijd de grond in te krijgen. Traditioneel wordt bij het ingraven van elektriciteitskabels eerst met een machine een breed gat gegraven. Vervolgens worden de kabels erin gelegd. En nog later wordt het gat weer dichtgegooid. De speciale ploegmachine voert al deze werkzaamheden tegelijkertijd uit. Hierdoor kan er tot wel vijf keer zo snel gewerkt worden als met de oude methode.
"We hebben een lier. En die trekt een ploeg naar voren toe," vertelt Wevers. "Die ploeg trekt een mes door de grond, op 1.80 meter diep. De kabels vallen direct daarachter, heel beheerst.” De machine vult het gat daarna ook meteen weer op met aarde. "We doen zo ongeveer vijf kilometer per week. Eén kilometer per dag dus."


Maagdelijke landbouwgrond is meevaller
Windplan Groen heeft geluk, want de kabelploeg kan niet overal ingezet worden. "Het kan alleen bij deze 'maagdelijke' landbouwgrond, waar bijna geen kabels liggen," vertelt Groot Koerkamp. "Drainage (sloten en greppels, red.) passeren we bijna allemaal parallel hier, waardoor we weinig nawerk hebben. Dan is een kabelploeg methode bij dit soort gebieden bij uitstek geschikt.” Ook Windplan Blauw en Windpark Zeewolde maakten om die reden al eerder gebruik van de speciale machine.

Op plekken waar de kabels voor het toekomstige windpark wegen kruisen, is een andere methode toegepast. Met een speciale techniek zijn daar kleine tunnels aangelegd, waar de elektriciteitskabels vervolgens doorheen werden getrokken. Zo werd voorkomen dat asfalt moest worden weggebroken en wegen tijdelijk moesten worden afgesloten. Dezelfde techniek is ook ingezet om de kabels onder een vaart door te trekken, en zelfs onder een gebouw door.

Bijna klaar
Dankzij de inzet van de kabelploeg is Windpark Groen inmiddels bijna klaar met het leggen van de 42 kilometer kabel. Er is nog één week nodig om het werk af te ronden.

Dit artikel is geschreven door Maarten Groeneweg. Hij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Zeewolde en Dronten voor Omroep Flevoland. Voor tips: maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel