Gemeente had kunnen voorkomen dat gezinnen elkaar de tent uitvechten

DRONTEN • Ma 22 november 2021 | 16:34 • Maandag 22 november 2021 | 16:34

De gemeente Dronten had kunnen voorkomen dat twee gezinnen in een boerderij aan de Bremerbergweg elkaar de tent uitvechten. Dit bleek maandag bij de Raad van State in Den Haag.

Na het vertrek van de boer een aantal jaar geleden werden de schuur en woning gekocht door een man en zijn broer. Zij dienden bij de gemeente een aanvraag in voor het vergroten en vernieuwen van de woning. De gemeente gaf de vergunning, maar waarschuwde al meteen dat het niet de bedoeling was dat de boerderij zou worden opgesplitst in twee woningen.

Aanbouw zou gastenverblijf worden
Er mag maar één huishouden wonen, zo staat in het bestemmingsplan. De twee broers bouwden een grote woning tussen de schuur en de oorspronkelijke woning. Deze laatste zou een gastenverblijf worden. In werkelijkheid ging daar echter de ene broer met zijn partner wonen. De andere broer ging in de nieuwe woning wonen.

"Dat was een overtreding", zei de advocaat van de gemeente maandag tegen de rechter. Maar Dronten ondernam geen actie. Uiteindelijk kon de broer die de nieuwe woning bewoonde de lasten niet meer opbrengen. Het pand werd verkocht op een executieveiling.

Er kwamen twee nieuwe bewoners in. Die verkochten het weer aan de huidige bewoners, een man en een vrouw. Dit stel heeft nu de gemeente op haar dak gekregen.

Overgebleven broer wilde handhaving
De overgebleven broer woont nog altijd in het gastenbedrijf. Hij heeft de gemeente gevraagd om handhaving, omdat er tenslotte maar één gezin op het terrein mag wonen. De gemeente legde het stel in de nieuwe woning daarom een dwangsom op van tienduizenden euro's, en gaf hen het bevel om te vertrekken.

Het stel is het er niet mee eens. Volgens hen kunnen er best meer woningen zijn op het complex. En als er al mensen weg moeten, dan zijn dat de overgebleven broer en zijn partner, vindt het stel. Die wonen veel kleiner. "De nieuwe woning is 1.500 kubieke meter. Dat is de hoofdwoning. De andere woning is een aanbouw", zei hun advocaat.

"Hij wist dondersgoed dat het niet mocht wat hij deed", zei de gemeenteadvocaat over de man die de nieuwe woning heeft gekocht. De overgebleven broer reageerde geëmotioneerd. "Hij heeft doelbewust hier op aangestuurd", zei hij over zijn buurman.

De uitspraak van de Raad van State is over zes weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel