In hoger beroep 5 jaar cel en tbs voor stalking ex en moordplan

LELYSTAD • Ma 22 november 2021 | 20:00 • Maandag 22 november 2021 | 20:00

Een 46-jarige Lelystedeling die zijn ex maanden stalkte en van plan was haar te vermoorden, is in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Die straf kreeg hij begin 2020 ook bij de rechtbank.

Het stalken begon nadat de vrouw in juli 2018 na acht jaar een punt zette achter hun relatie. De man viel haar vervolgens maandenlang lastig. Naast allerlei dreigementen bevond hij zich meerdere keren bij haar in de straat en achtervolgde hij zijn ex en bekenden van haar. Ook filmde hij de vrouw of liet anderen dit doen. Verder plaatste hij pikante foto's en filmpjes van zijn ex, met haar adresgegevens, op sekssites en Facebook. Een nieuwe partner van de vrouw werd eveneens bedreigd.

Het stalken werd steeds erger en ging zo ver dat de man zijn ex op 11 september 2018 wilde vermoorden. Hij had een vuurwapen aangeschaft en sprak met neven over het doodschieten van de vrouw, onder meer via WhatsApp. De neven moesten hem helpen om per scooter en auto te vluchten. Het plan mislukte.

Eerdere mishandeling van ex-vriendinnen
De man is onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Almere. Hij heeft een narcistische persoonlijkheidsstoornis met antisociale en psychopathische trekken. De tbs-behandeling is volgens het hof noodzakelijk. De kans op herhaling is anders groot. De man is eerder veroordeeld voor zware mishandeling van ex-vriendinnen. Met de straf wil het hof duidelijk maken "dat een vriendin een vrije medeburger is en blijft, ten aanzien waarvan de partner weliswaar verwachtingen mag en kan hebben, maar die nimmer mogen ontaarden in een relationele eigendomsclaim die uitmondt in het begaan van strafbare feiten".

Volgens de man werd juist hij bedreigd, namelijk door kennissen van zijn ex. Het zou gaan om leden van motorclub Satudarah. Hij had het vuurwapen gekocht om hen af te schrikken. Omdat de politie hem niet geloofde, voerde hij "Alberto Stegeman-praktijken" uit bij zijn ex. Het hof vindt dit een onaannemelijk scenario. De man heeft inmiddels drie jaar in voorlopige hechtenis gezeten. Het OM eiste naast de TBS een celstraf van acht jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel