Alle verdachten vrijgelaten na ongeregeldheden

URK • Di 23 november 2021 | 11:55 • Dinsdag 23 november 2021 | 11:55

De tien verdachten die nog vastzaten voor het veroorzaken van onrust op Urk, zijn inmiddels vrijgelaten. Dat bevestigt de politie. Twee van hen worden verdacht van openlijke geweldpleging, en worden mogelijk vervolgd door het OM. De rest heeft een geldboete gekregen voor het bezitten en afsteken van vuurwerk.

In totaal werden zaterdagavond zestien verdachten opgepakt van wie dezelfde avond al zes op vrije voeten kwamen. Zij veroorzaakten de nodige onrust, nadat op sociale media werd opgeroepen te protesteren tegen de coronamaatregelen. De gemeente had vanwege de verwachte rellen een groot deel van het dorp aangewezen als risicogebied. Daardoor kon er preventief gefouilleerd worden. Dat kon niet voorkomen dat er onder meer vuurwerk werd afgestoken in de richting van hulpverleners.

'Relatief rustig'
Volgens de gemeente verliep de avond uiteindelijk 'relatief rustig'. "Door gesprekken met de politie, ouderwacht en vertegenwoordigers van de kerk is de situatie rustiger gebleven dan verwacht gezien de aankondigingen, oproepen en het beeld in de sociale media", meldt een woordvoerder. De schade die in de openbare ruimte is aangericht, is daarom betrekkelijk meegevallen.

De gemeente meldt verder dat het te vroeg is om te reageren op eventuele nieuwe ongeregeldheden. Als de situatie daar om vraagt, dan zal weer een veiligheidsrisicogebied worden ingesteld, laat de woordvoerder weten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel