Bedrijf dat nieuwe ondergrondse containers moet leveren gestopt

LELYSTAD • Wo 24 november 2021 | 18:02 • Woensdag 24 november 2021 | 18:02

Het bedrijf dat de ondergrondse containers voor een aantal Lelystadse wijken moet leveren, is daarmee gestopt. Er zou een probleem zijn met het inkopen van grondstoffen, waardoor het bedrijf geen containers meer kan leveren. Dat laat wethouder Jack Schoone woensdag weten.

Schoone: "Ik ben best wel verdrietig en boos. Er is steeds weer een drempel op de weg. Het moet weer een keer goed gaan met het afval." In augustus bleek al dat de levering van een deel van de containers vertraagd was, waardoor er nog niet overal gestart kon worden met de nieuwe manier van afval scheiden.

In stadsdeel 3 staan al 34 containers, maar daar zouden er nog 17 bij moeten. Het gaat om de wijken Kamp, Zoom, Waterwijk, Landerijen Noordwest en Landerijen Zuidoost. Volgens Schoone is er al een bedrijf dat de 17 containers kan leveren. Die zullen waarschijnlijk begin 2022 geplaatst worden. Voor de 120 containers van de laatste twee stadsdelen zal een nieuwe aanbesteding moeten worden gedaan. Wanneer die geleverd en geplaatst kunnen worden is daarom niet te zeggen.

Achteraf scheiden
Dinsdagavond werd er tijdens de raadsvergadering ook gesproken over het inzamelen van afval. Leefbaar Lelystad wil dat er 'op de rem wordt getrapt' als het gaat om de nieuw te bestellen containers. Volgens de partij is dit het moment om onderzoek te doen naar achteraf scheiden. In eerdere debatten werd aangegeven dat dit volgens afvalverwerker HVC niet zou kunnen, maar nu blijkt HVC het in Almere wel te gaan doen.

Andere partijen gaven daarop aan dat het één het ander niet uitsluit. Mocht er later alsnog voor achteraf scheiden worden gekozen dan kan dat prima met ondergrondse containers. Schoone zelf is geen voorstander van achteraf scheiden: "We weten al dat nascheiden duurder is. Als we kijken naar wat het gemiddelde inkomen in Lelystad is dan heeft vooraf scheiden de voorkeur."

Weerstand
In verschillende wijken is er al lang weerstand tegen de ondergrondse containers. Uit een enquête van de gemeente vorig jaar zou blijken dat de meeste mensen een ondergrondse container willen. Een aantal buurtbewoners kon dat moeilijk geloven en hield daarop een eigen enquête, die een ander beeld liet zien. De PVV gaf eerder al aan dat er veel misgaat in de communicatie rondom dit onderwerp.

Evaluatie
Schoone verwacht dat de 120 containers bij een ander bedrijf geleverd kunnen worden voor min of meer dezelfde prijs. Volgend jaar zal er een evaluatie plaatsvinden, vanwege twee aangenomen moties. "We willen dan evalueren hoe bewoners het ervaren en hoe vriendelijk HVC is. De helft van de wijken zijn al uitgerold dus we hebben dan best een idee van hoe het ervaren wordt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel