Kamer eens met opvoeren maatschappelijke druk tegen varend ontgassen

FLEVOLAND • Wo 24 november 2021 | 19:25 • Woensdag 24 november 2021 | 19:25

"We gaan onderzoeken wat we wel kunnen. En de maatschappelijke druk opvoeren om de opdrachtgevers ertoe te bewegen om toch te gaan ontgassen aan een installatie." Dat zei minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat woensdag in de Tweede Kamer tijdens het Algemeen Overleg Maritiem. Daar bespraken de Tweede Kamerleden het varend ontgassen en de antwoorden die de minister op Kamervragen heeft gegeven. De Kamerleden steunen de minister in die aanpak.

Bij varend ontgassen worden grote hoeveelheden kankerverwekkende stoffen uit binnenvaarttankers geblazen in de atmosfeer. Dat gebeurt veelvuldig voor de kusten van Flevoland.

Volgens de minister zijn er vijf ontgasinstallaties in Nederland nodig. Daarmee kunnen de gevaarlijke dampen veilig opgevangen worden. Samen met de Taskforce Varend Ontgassen gaat ze kijken of er voor die installaties snel vergunningen gegeven kunnen worden. Ook wordt een Europese subsidie aangevraagd om de aanleg van de installaties te bekostigen. Het ministerie wil zelf nog niet financieel bijspringen om de installaties te realiseren. "We vinden dat de vervuiler, de eigenaar van de lading, moet betalen", zo zei de minister.

Visser zegt dat ze het varend ontgassen nu niet kan verbieden omdat daarvoor eerst een internationaal verdrag ondertekend moet worden. Als alles meezit, gebeurt dat in 2024. Daarna wordt het verbod op het varend ontgassen stapsgewijs ingevoerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel