Laatste poging jagers om opsplitsing jaaggebied tegen te gaan

FLEVOLAND • Wo 24 november 2021 | 21:07 • Woensdag 24 november 2021 | 21:07

De jagers in Flevoland, die onder andere zijn verenigd in de Wildbeheereenheid (WBE) Flevoland, hebben bij de provincie een laatste poging gedaan om een opsplitsing van hun jaaggebied tegen te gaan.

Tijdens een sessie van Provinciale Staten sprak de voorzitter van Wildbeheereenheid Flevoland, Henk Suelmann, de Statenleden toe. "Er dreigt iets te gebeuren wat niet door de beugel kan", zei Suelmann in zijn verklaring. "Uw Gedeputeerde Staten wenst een ongegrond besluit om meerdere wildbeheereenheden door de Statenleden te laten vaststellen zonder wettelijke onderbouwing. Dat mag niet gebeuren."

Van één naar drie eenheden
Een wildbeheereenheid voert het faunabeleid uit. De jagers schieten wild af, om schade aan gewassen en aan de natuur te voorkomen. Maar ze houden ook tellingen en voorzien de makers van het natuurbeleid van informatie en advies. Op dit moment krijgt de provincie van één instantie advies voor heel Flevoland. Dat moet volgens adviseurs worden veranderd in drie wildbeheereenheden. Er zou daardoor beter per gebied bekeken kunnen worden wat er wel en niet afgeschoten moet worden. Ook zou faunaschade door de splitsing gedetailleerder in beeld kunnen worden gebracht.

De jagers zijn fel tegen het opsplitsten van hun gebied en beroepen zich op het verenigingsrecht. Omdat Wildbeheereenheid Flevoland een officiële vereniging is, mag er volgens hen niet door een overheid worden ingegrepen om deze vereniging op te splitsen. Volgens de jagers is de provincie dus niet bevoegd om dit te doen.

'Vragen om problemen'
"Meer dan 86% van onze leden staat nog steeds achter de keuze om zich in één wildbeheereenheid te verenigen. Denkend vanuit een democratisch bestel kan je als lokale overheid de mening van 86% van onze leden niet negeren. Dat is vragen om problemen", verklaart Suelmann.

Daarom doen de jagers een laatste dringende oproep aan de Statenleden om niet mee te gaan in het besluit van Gedeputeerde Staten om het jaaggebied in Flevoland op te splitsen in drie gebieden.

"Laten we de strijdbijl begraven en elkaar de hand schudden. Onze gezamenlijke energie vanaf dan steken in duurzaam faunabeheer in onze mooie provincie Flevoland", aldus Henk Suelmann van de Wildbeheereenheid Flevoland.

Provinciale Staten nemen op 26 januari een besluit over de kwestie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel