Liander vraagt of bedrijven energieverbruik willen spreiden

LELYSTAD • Vr 26 november 2021 | 7:23 • Vrijdag 26 november 2021 | 7:23

Netbeheerder Liander gaat grootverbruikers in Lelystad vragen of ze het energieverbruik structureel kunnen spreiden. Als bedrijven, kantoren en scholen hieraan mee willen werken, komen ze in aanmerking voor een financiële vergoeding.

Het doel van dit zogenoemde 'congestiemanagement' is dat er minder energie wordt verbruikt op drukke momenten, zodat andere bedrijven ook op het elektriciteitsnetwerk aangesloten kunnen worden. Mark Jurjus van Liander vergelijkt het met een opstopping op de snelweg: "Dat is er ook aan de hand met het stroomnetwerk. Eigenlijk proberen we die file te spreiden. Daardoor kan er meer verkeer over de snelweg." Nu wordt er overdag meer stroom afgenomen dan 's avonds en 's nachts.

De komende periode benadert Liander minimaal drie grootverbruikers, met de vraag of zij een gedeelte van het vermogen op een ander tijdstip kunnen gebruiken. Het bedrijf dat de beste bieding doet, krijgt een financiële vergoeding van de netbeheerder. "Als het lukt, dat hopen we in januari te weten, dan weten we ook hoeveel vermogen er vrijgespeeld wordt op de kritische momenten", zegt Jurjus. Op die manier wil Liander bedrijven die op de wachtlijst staan toegang geven tot het elektriciteitsnetwerk. De aanpassing in het energieverbruik moet voor een langere periode worden vastgelegd.

Netwerk zit vol
Begin november werd duidelijk dat het elektriciteitsnet in Lelystad de komende jaren vol zit en er eigenlijk geen nieuwe bedrijven aangesloten kunnen worden. Het elektriciteitsstation in de wijk Landerijen is overbelast en Liander verwacht dat een nieuw station pas in 2026 gereed is.

Speelt dit ook in andere gemeenten?
Liander voert nu op zo'n 200 plekken in Nederland deze gesprekken. Tot nu toe zijn alleen in het Gelderse Neerrijnen grootverbruikers akkoord gegaan met deze regeling. Na Lelystad krijgen ondernemingen op bedrijventerrein Stichtsekant in Almere straks hetzelfde verzoek. Ook daar loopt Liander tegen capaciteitsproblemen aan.

Het stroomnet in Noordoostpolder en Urk zit ook al een tijdje aan de maximumcapaciteit. Volgens Liander zijn de bedrijven in Noordoostpolder alleen niet groot genoeg om voldoende stroom te 'rantsoeneren'. Ook zijn twee nieuwe transformatorstations in Noordoostpolder en Urk eerder gereed dan die in Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel