Lelystedeling opnieuw vrijgesproken van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel

LELYSTAD • Vr 26 november 2021 | 18:03 • Vrijdag 26 november 2021 | 18:03

Een 54-jarige man uit Lelystad is vrijdag in hoger beroep opnieuw vrijgesproken van betrokkenheid bij de smokkel van 102 kilogram cocaïne. De KLM-medewerker was eerder al vrijgesproken door de rechtbank, maar het openbaar ministerie ging daar tegen in beroep bij het gerechtshof in Amsterdam.

De partij cocaïne met een waarde van vier miljoen euro werd in april 2019 op Schiphol aangetroffen in een container op een KLM-vlucht uit Suriname. Uiteindelijk hield de politie de KLM-medewerker uit Lelystad en een 39-jarige collega uit Almere als verdachten aan. De Almeerder kreeg van de rechtbank vijf jaar gevangenisstraf opgelegd, maar de Lelystedeling werd vrijgesproken.

In het hoger beroep eiste het openbaar ministerie drie jaar celstraf tegen de Lelystedeling, maar ook het gerechtshof concludeerde dat er geen bewijs is voor zijn betrokkenheid. De Lelystedeling en de Almeerder hadden in de uren voor de aankomst van het vliegtuig meerdere keren contact met elkaar, maar volgens zijn advocaat was daar niets verdachts aan. De mannen waren al jaren collega's en ook privé bevriend geraakt.

In de telefoon van de man was ook een cijfercombinatie aangetroffen die overeenkwam met het containernummer, maar volgens de verdachte ging het om het artikelnummer van een trainingspak van het merk New Balance dat hij op internet had gezien. Tijdens de zitting bij het gerechtshof liet zijn advocaat in de rechtszaal zien dat het intypen van de cijfercombinatie in een zoekmachine op internet inderdaad naar een New Balance-trainingspak leidde.

De raadsman benadrukte bovendien dat zijn cliënt nooit in de buurt van de container was geweest. Ook was de man voor zijn aanhouding maandenlang door de politie geobserveerd en afgeluisterd zonder dat dit iets verdachts had opgeleverd. Bij hem zijn ook geen onverklaarbare geldbedragen of luxe goederen aangetroffen, zoals wel bij de Almeerder het geval zou zijn geweest. De Lelystedeling heeft na zijn aanhouding bijna een jaar in voorarrest gezeten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel