'Avondlockdown' voor horeca, winkels en cultuur, scholen blijven open

FLEVOLAND • Vr 26 november 2021 | 19:31 • Vrijdag 26 november 2021 | 19:31

Het kabinet heeft vrijdagavond een 'avondlockdown' afgekondigd. Horecazaken, niet-essentiële winkels, de culturele sector en sportclubs moeten vanaf zondag voor in elk geval drie weken hun deuren sluiten tussen 17.00 en 5.00 uur. Basisscholen en middelbare scholen kunnen openblijven. In de gangen van de scholen, horeca, theaters en bioscopen én op doorstroomlocaties wordt een mondkapje verplicht. Op al deze locaties moet vanaf nu ook anderhalve meter afstand worden gehouden.

Volgens minister-president Rutte zijn extra maatregelen bovenop het huidige pakket nodig, omdat het aantal coronabesmettingen niet daalt sinds de laatste persconferentie. Hij gaf aan dat Nederlanders hun gedrag nauwelijks aanpassen. Ook is slechts een kleine daling in het aantal reisbewegingen te zien, zei Rutte. De minister-president beloofde bedrijven die getroffen worden opnieuw te zullen steunen. "Het moet ruimhartig en opnieuw zo praktisch mogelijk", zei hij. "Daarover zijn we in goed gesprek met vertegenwoordigers van werkgevers en vakbonden."

Advies: thuiswerken en bezoek inperken
Het kabinet adviseert per direct om zoveel mogelijk thuis te blijven. Voor thuisbezoek geldt een maximum aantal van vier gasten, het advies is om bij maximaal 1 huishouden per dag op bezoek te gaan. Rutte vroeg om bij zowel thuis- als tegenbezoek een zelftest te doen. Ook riep de minister-president op om vooral thuis te werken, tenzij het niet anders kan. "We zien dat werk een flink aandeel heeft in de verspreiding van het virus. En dat moeten we echt naar beneden krijgen." Rutte riep op om het thuiswerken en afstand houden op het werk bespreekbaar te maken.

De scholen blijven open, omdat de gevolgen voor de kinderen anders te groot zouden zijn. Rutte roept ouders en kinderen op om zoveel mogelijk alleen naar school te komen. Ook worden leerkrachten en docenten gevraagd om twee keer per week een zelftest te doen.

Rutte: 'Kritiek trekken we aan, let op huiselijk geweld'
Rutte gaf in de persconferentie aan niet doof te zijn voor kritiek. Volgens hem laat minder dan de helft van de Nederlanders zich nog testen bij klachten. "We zullen dit beter moeten doen. Ik reken het mijzelf aan." Ook ging de minister-president nog in op de zorgen over huiselijk geweld door een lockdown. "We moeten op elkaar blijven letten", adviseerde hij. "Vraag gewoon eens aan mensen: 'hoe gaat het met je?'" Rutte gaf aan om bij vermoedens van huiselijk geweld contact op te nemen met instanties.

Aan het einde van zijn toelichting adviseerde de minister-president ongevaccineerden om alsnog een vaccin tegen het coronavirus te halen. "Vaccineren werkt", zei hij. "Dus tegen iedereen die nog twijfelt: haal die prik en bescherm jezelf en ook de mensen om je heen." Minister De Jonge voegde toe dat zoveel mogelijk ouderen voor het einde van het jaar een boosterprik krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel